Vertijul se trateaza prin exercitii

24/07/2015

Vertijul se trateaza prin exercitii

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/vertijul-se-trateaza-prin-exercitii/

poza durere de cap si vertij“Vai, ce ameteala m-a luat!”, spun majoritatea celor care se confrunta frecvent sau pentru prima data, cu simptomele vertijului.

Iar primul lucru la care se gandesc este ca de vina sunt stresul si oboseala acumulate. Cu toate acestea, potrivit fizioterapeutului Ramona Pavel, de la Bio Ortoclinic, 45% dintre pacientii cu ameteli au probleme cu organele de echilibru si auz din urechea interna.

Ametelile (vertijul) si dezechilibrul sunt principalele simptome raportate de adulti in timpul vizitelor medicale.
Vertijul in sine nu este o boala, este un simptom care poate rezulta dintr-o afectiune vestibulara sau din patologii cardiovasculare, neurologice, metabolice, vizuale sau psihologice.

Totusi, aproape jumatate dintre pacientii cu ameteli au probleme ale sistemului vestibular (organele de echilibru si auz din urechea interna, iar in aceste cazuri, reeducarea vestibulara este o forma de terapie speciala desemnata sa reduca simptomele primare si secundare din afectiunile vestibulare.

Simptomele primare si simptome secundare

“Pacientii cu afectiuni vestibulare au vertijuri in functie de pozitia si de miscarile capului. Simptomele primare sunt adesea acompaniate de simptome secundare precum oboseala, tensiuni musculare cervicale, dureri de cap, asociate cu scaderea activitatii fizice. In astfel de cazuri, Terapia prin Reeducare Vestibulara (VRT), care consta intr-un program bazat pe exercitii dinamice, reduce simptomele de dezechilibru si ameteli”, explica fizioterapeutul Ramona Pavel, specialist in Reeducare Vestibulara si Posturologie Clinica.

Ea sustine ca in astfel de cazuri, prescrierea medicatiei ce inhiba functia vestibulara interfera cu abilitatea pacientilor de adaptare, fenomen indispensabil in tratarea afectiunilor vestibulare.

“VRT este un tratament alternativ care vizeaza reducerea simptomelor si promoveaza compensarea la nivel de sistem nervos central in afectiunile urechii interne”, mai afirma fizioterapeutul.

Obiectivele VRT in functie de tipul afectiunilor vestibulare si simptomatologiei secundare.

1. Diminuarea ametelilor si simptomatologiei vizuale;
2. Ameliorarea functiei echilibrului si mersului;
3. Cresterea nivelului de activitate fizica.

Inainte de tratament, e nevoie de diagnostic

Este necesar ca o persoana care va beneficia de VRT sa aiba un diagnostic confirmat de patologie vestibulara deoarece nu toate ametelile sunt cauzate de deficitele vestibulare.
Majoritatea pacientilor sunt orientati de catre medicii de familie, ORL si Neurologi dar si celelalte specialitati, dupa un aviz prealabil asupra sistemului vestibular.

Evaluarea se face de catre un specialist in domeniul vestibular si presupune: examinare de baza a vederii si oculomotricitatii, examinarea urechii si functiei vestibulare, evaluarea echilibrului static si dinamic cu platforme computerizate si evaluarea musculoscheletala.

In urma evaluarilor se adopta, in functie de pacient si patologiile acestuia, un program de VRT.

Recuperarea poate dura, in medie, intre 7 si 10 sedinte. Eficacitatea sedintelor poate dura 2-3 ani in functie de nivelul de activitate fizica al fiecarui pacient si de afectiunile vestibulare si secundare.

Ramona Pavel sustine ca s-a demonstrat stiintific si s-a evidentiat clinic de catre Hillier, Hilton si Epley ca Reeducarea Vestibulara este eficace si reduce simptomele in toate tipurile de afectiuni vestibulare.
Mai mult, tratarea vertijului de pozitie prin manevre de repozitionare s-a dovedit in timp mai eficace decat orice tratament medicamentos pentru aceasta afectiune.

Ce afectiuni pot fi tratate prin VRT

Reeducarea vestibulara ajuta in afectiuni vestibulare, precum :

– vertijul paroxistic de pozitie;
– hiporeflexiile vestibulare uni si bilaterale (boala Meniere, labirintite, nevrite vestibulare);
– pre si post chirurgical in afectiuni vestibulare (neurinoame de acustic).

3 Comentarii

  1. Savu Corina says:

    Buna ziua, aveti o clinica in Brasov, unde se pot efectua exercitiile de reeducare vestibulara? As dori date de contact Multumesc!

  2. gheorghe says:

    care sunt exercitiile pentru tratarea vertijului? Multumesc.

  3. ciocsirescu says:

    care sunt manevrele de repozitiionare?

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri:

Testare pentru depistarea Covid, cu teste gratuite, in peste 100 de farmacii

CNCAV: Vaccinarea cu doza a treia si in cabinetele medicilor de familie

OMS recomanda un tratament preventiv impotriva formelor grave de Covid

Florin Citu, despre vaccinarea obligatorie: Ar trebui sa fie ultima varianta

Chestionarul de exprimare a intentiei de vaccinare pentru elevi, validat