Vasile Astarastoae: Tarile vestice isi rezolva problema de sanatate publica prin medici romani

11/02/2014

Vasile Astarastoae: Tarile vestice isi rezolva problema de sanatate publica prin medici romani

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/vasile-astarastoae-tarile-vestice-isi-rezolva-problema-de-sanatate-publica-prin-medici-romani/

Exodul medicilor este unul din subiectele dezbatute de publicatii britanice importante, precum British Medical Journal sau The Guardian. Chiar daca autoritatile se asteptau la un numar impresionant de romani care sa paraseasca Romania de la 1 ianuarie 2014, oferta de locuri de munca in Marea Britanie inca asteapta medici romani.

Prof.dr. Vasile Astarastoae: Decidentii din Romania raman indiferenti

Prof.dr. Vasile Astarastoae, presedintele Colegiului Medicilor din Romania, subliniaza faptul ca autoritatile din Romania nu iau masurile necesare care sa ii convinga pe medici sa nu mai plece din tara.

Pe de alta parte, reclama faptul ca tarile vestice profita de numarul mare de medici care aleg sa profeseze in sistemul lor de sanatate, acoperindu-si astfel deficitul de personal.

“Trebuie sa remarcam totodata si un grad de ipocrizie din partea tarilor care primesc medicii romani, deoarece isi rezolva problema de sanatate publica, dar nu initiaza niciun program prin care cheltuieile educationale ale statutului roman sa fie recuperate prin programe si proiecte de pregatire profesionala in Romania si investitii in sistemul de sanatate”, a precizat prof.dr. Vasile Astarastoae, presedintele Colegiului Medicilor din Romania.

3000 de medici romani au parasit Romania in 2013

Numarul medicilor romani care aleg sa plece in tari precum Marea Britanie, Germania sau Franta este in continua crestere.

Ziarele britanice subliniaza ca sistemul de sanatate romanesc se confrunta cu lipsuri majore cauzate si de exodul medicilor.

Pe de alta parte, acestea recunosc ca, desi statul roman investeste in educatia acestor medici, alte state, precum Marea Britanie, se bucura de pregatirea lor.

Sursa: www.comunicatemedicale.ro

Autor: Anamaria Blanaru

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri:

Urmatoarele saptamani, relevante privind evolutia tulpinii Omicron

Medicul Irinel Popescu, trimis in judecata de DNA

Campanie de informare: Comportamentul preventiv sa fie regula

Proiectul privind certificatul digital COVID va ajunge, in cateva zile, in Parlament

Rafila: Dezvoltam un proiect care permite testarea extinsa la nivelul medicilor de familie