Variola maimutei | Rafila, despre riscul de transmitere comunitara: Nici vorba de asa ceva

16/06/2022
Variola maimutei | Rafila, despre riscul de transmitere comunitara: Nici vorba de asa ceva

Variola maimutei | Rafila, despre riscul de transmitere comunitara: Nici vorba de asa ceva

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/variola-maimutei-rafila-despre-riscul-de-transmitere-comunitara-nici-vorba-de-asa-ceva/

Variola maimutei nu se transmite usor si nu necesita masuri de precautie ca in cazul infectiei cu noul coronavirus, spune ministrul Sanatatii, Alexandru Rafila, care a subliniat ca nu se pune problema unei transmiteri comunitare a acestei boli.

“Nu este vorba de o sensibilitate, este vorba mai degraba de un comportament la risc, comportamentul la risc poate sa fie deopotriva inregistrat si la barbati, si la femei. Problema este legata de un contact apropiat cu o persoana infectata, lucrul acesta se poate intampla oricui daca nu-si ia niste masuri de precautie si recomandarea este, cel putin din punct de vedere al relatiilor intime, sa se evite relatiile intamplatoare, cu persoane necunoscute. Si daca exista o expunere, in sensul contactului cu o persoana care prezinta leziuni, atunci inseamna ca este bine ca persoana respectiva sa se adreseze serviciului de boli infectioase”, a declarat ministrul Alexandru Rafila, potrivit Agerpres.

Demnitarul a mai precizat ca nu se asteapta la un focar in Bucuresti si ca ancheta epidemiologica derulata in prezent ii vizeaza pe membrii familie celor trei persoane bolnave.

“Din fericire, aceasta boala nu se transmite asa usor cum s-a transmis infectia cu noul coronavirus. Am auzit tot felul de intrebari legate de transmitere comunitara. Nici vorba de asa ceva. Nu necesita masuri de precautie care sa puna in vreun fel probleme similare cu cele legate de infectia cu noul coronavirus, pentru ca rata de reproducere este in jur de 0,3, deci o transmitere foarte lenta”, a mai explicat Rafila potrivit sursei citate.

Totusi, el a mai spus ca este posibil ca si alte persoane sa fi contractat boala si sa nu o declare.

Miercuri dimineata, Ministerul Sanatatii a informat ca al treilea caz de variola maimutei a fost diagnosticat in Romania. Este vorba de un barbat de 31 de ani care s-a prezentat marti la un spital din Bucuresti. Barbatul nu are istoric de calatorie. Primul caz de variola maimutei din Romania a fost diagnosticat luni, la un barbat de 26 de ani din Bucuresti, iar marti, un alt barbat, de 32 de ani, a fost diagnosticat.

Vezi si: Metodologia de supraveghere a cazurilor de variola maimutei (Monkeypox)

Etichete: variola maimutei, monkeypox, transmitere variola maimutei

 

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: