Variola maimutei | Autoritatile sanitare din Marea Britanie pun la dispozitie un vaccin

20/05/2022
Variola maimutei | Autoritatile sanitare din Marea Britanie pun la dispozitie un vaccin

Variola maimutei | Autoritatile sanitare din Marea Britanie pun la dispozitie un vaccin

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/variola-maimutei-autoritatile-sanitare-din-marea-britanie-pun-la-dispozitie-un-vaccin/

Cazurile de variola maimutei au determinat autoritatile din Marea Britanie sa puna un vaccin la dispozitia unor lucratori sanitari si altor persoane care ar fi putut fi expuse, informeaza Reuters.

Variola maimutei (“monkeypox”) este o boala virala, de obicei usoara, caracterizata prin anumite simptome precum febra, dar si eruptie cutanata distincta, relateaza Agerpres.

Nu exista un vaccin specific pentru variola maimutei, insa un vaccin pentru variola ofera o oarecare protectie, a declarat un purtator de cuvant al Agentiei britanice pentru siguranta sanitara (UKHSA).

Mai multe tari din lume au raportat cazuri de boala numita variola maimutei. Aceasta a aparut in Europa, in Statele Unite, Canada si Australia. Tarile din Europa unde au fost raportate cazurile sunt: Marea Britanie, Spania, Portugalia, Italia si Suedia.

Variola maimutei o afectiune extrem de rara, care apare mai ales in vestul si centrul Africii. Este provocata de un virus similar cu cel care provoaca variola umana, insa mai bland. Virusul a fost depistat pentru prima data in Congo, in anii ‘70. In ultimul deceniu, cazurile din Africa de Vest au crescut.

Exista doua tulpini principale: tulpina Congo, care este mult mai severa – cu o mortalitate de pana la 10% – si tulpina din Africa de Vest, cu o rata a mortalitatii de aproximativ 1%.

Simptomele bolii variola maimutei sunt asemanatoare gripei: febra, frisoane, epuizare, dureri de cap si slabiciune musculara. Aceste sunt urmate de umflarea ganglionilor limfatici si eruptiile cutanate care incep pe fata si apoi se raspandesc pe restul corpului.

Potrivit expertilor, transmiterea se face prin contact apropiat si prelungit cu fluidele corporale.

Etichete: variola maimutei, vaccin variola, vaccin variola maimutei

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: