Varianta britanica a coronavirusului SARS-CoV-2 sufera mutatii

12/02/2021
Varianta britanica a coronavirusului SARS-CoV-2 sufera mutatii

Varianta britanica a coronavirusului SARS-CoV-2 sufera mutatii

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/varianta-britanica-a-coronavirusului-sars-cov-2-sufera-mutatii/

Noua varianta a coronavirusului SARS-CoV-2 descoperita prima data in Marea Britanie starneste ingrijorari intrucat ea la randul ei sufera mutatii. Aceast fapt ar putea diminua protectia oferita de vaccinurile anti-COVID-19, potrivit conducerii programului britanic de supraveghere genetica (COVID-19 Genomics UK consortium), relateaza agentia Reuters si Agerpres.

”Ceea ce este preocupant in legatura cu aceasta este ca varianta 1.1.7 care circula de mai multe saptamani si luni incepe sa sufere mutatii din nou si sa dobandeasca noi mutatii care ar putea afecta modul in care noi combatem virusul in ce priveste imunitate si eficacitatea vaccinurilor”, a declarat Sharon Peacock, directoarea programului britanic de supraveghere genetica la postul BBC.

Astfel, o noua mutatie, identificata prima data in orasul englez Bristol, a fost calificata drept ”Varianta Preocupanta” (Variant of Concern) de catre Grupul consultativ privind virusurile noi si emergente (New and Emerging Respiratory Virus Threats Advisory Group).

Potrivit consilierului stiintific al guvernului britanic, Patrick Vallance, varianta descoperita la Bristol are una dintre aceleasi mutatii ale variantei coronavirusului descoperita in Africa de Sud.
”Nu este surprinzator ca s-a intamplat si se va intampla de asemenea in alta parte”, a spus acest oficial m, mentionand de asemenea ca ”trebuie sa continuam testarea efectelor vaccinului in aceasta situatie”.

Au fost descoperite pana in prezent 21 de cazuri de COVID-19 cu aceasta varianta care are mutatia E484K, survenita in proteina Spike a virusului, aceeasi modificare observata la variantele coronavirusului din Africa de Sud si Brazilia.

Exista pana in prezent trei variante majore ale coronavirusului SARS-CoV-2 care ingrijoreaza cercetatorii: varianta sud-africana, cunoscuta ca 20I/501Y.V2 sau B.1.351, cea britanica, denumita 20I/501Y.V1 sau B.1.1.7, si varianta braziliana, denumita P.1, mai relateaza sursele citate.

Varianta britanica, mai infectioasa, dar nu neaparat si mai letala fata de celelalte, va fi probabil intalnita in toata lumea, mai sustine Sharon Peacock.
”Odata ce vom invinge (virusul) sau el va suferi singur mutatii care sa-l faca mai putin virulent – in provocarea bolii -, atunci vom putea sa nu mai fi ingrijorati. Dar, cred, privind inspre viitor, vor mai trece ani pana atunci. In total inca vreo 10 ani, in opinia mea”, mai spune Sharon Peacock.

In prezent, vaccinurile anti-Covod-19 autorizate in Uniunea Europeana ofera protectie impotriva variantei britanice a coronavirusului.

Etichete: mutatii coronavirus, varianta britanica a virusului sars-cov-2, protectie vaccinuri anti-covid

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: