Vaccinul impotriva cancerului mamar este testat pe celule canceroase umane

14/12/2011

O echipa de oameni de stiinta sustine ca a dezvoltat un vaccin care ataca tumorile, indeosebi ale sanului, prezente la soareci. Tratamentul este in prezent in faza de testare in laborator pe celule canceroase umane. Daca testele vor fi pozitive, testele clinice ar putea incepe la sfarsitul lui 2013, informeaza Agerpres.

Cercetatorii americani au reusit sa creeze un vaccin care ataca tumorile, se arata intr-un studiu publicat in Analele Academiei Nationale Americane de stiinte (PNAS). Testat pe soareci, acesta a redus considerabil marimea aglomerarilor canceroase. Concret, vaccinul se bazeaza pe prezenta proteinei MUC1, molecula aflata la suprafata celulelor in peste 70% din cele mai letale tipuri de cancer, indeosebi in cancerul de san.

Prin intermediul proteinei MUC1, “vaccinul provoaca un puternic raspuns imunitar, care permite reducerea marimii tumorii cu 80%”, sustine dr Geert-Jan Boons, coautor al studiului si profesor de chimie la Centrul de studii impotriva cancerului din statul Georgia.

Un alt coautor al cercetatarii, Sandra Gendler, cercetatoare la clinica Mayo din Arizona, considera ca “este prima data cand un vaccin face sistemul imunitar sa identifice si sa omoare celulele canceroase, in functie de anumite proteine”.

Vaccinul ar putea fi folosit si la om, in completarea chimioterapiei si chiar ca masura de prevenire la persoanele cu risc.

 

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Pe acelasi subiect:

Societatea de Neuropatie Diabetica: Screeningul pentru neuropatie diabetica este obligatoriu in lupta impotriva diabetului

Pintea: Multi medici se intorc din strainatate/ Anul acesta au plecat mai putini

INSP: 28 de de cazuri de gripa confirmate in acest sezon

Dancila: Unitatile sanitare din ambulatoriu aflate in proces de acreditare vor putea furniza servicii medicale in 2019

Ministerul Sanatatii extinde la nivel national programul de tromboliza intravenoasa