UNITED: Program EMC pentru medicii de familie despre complicatiile neuropatiei diabetice

01/02/2023
UNITED: Program EMC pentru medicii de familie despre complicatiile neuropatiei diabetice

UNITED: Program EMC pentru medicii de familie despre complicatiile neuropatiei diabetice

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/united-program-emc-pentru-medicii-de-familie-despre-complicatiile-neuropatiei-diabetice/

Zeci de de ateliere practice pentru medicii de familie din toata tara, simulari cu exersarea instrumentelor de diagnostic, participare gratuita pentru aproximativ 1.000 de medici si puncte EMC.

Asociatia Societatea Nationala de Medicina Familiei/Medicina Generala (SNMF) a lansat UNITED – Unique Diabetic Neuropathy and Diabetic Foot Education – un program educational pentru medicii de familie din toata tara. In cadrul acestuia, se vor organiza 40 de ateliere practice de neuropatie diabetica si picior diabetic, creditate cu puncte EMC, la care peste 1.000 de medicii pot participa gratuit.

Potrivit organizatorilor, participarea la aceste ateliere practice reprezinta o sansa pentru medicii de familie de a contribui la diagnosticul precoce si corect al neuropatiei diabetice, precum si la reducerea numarului de amputatii in randul pacientilor cu risc.

Principalele repere in derularea acestui program educational sunt: prevenirea, diagnosticul precoce, examinarea, tratarea si managementul neuropatiei diabetice, respectiv a piciorului diabetic.

“Statisticile arata ca peste 50% dintre pacientii afectati de neuropatie diabetica sunt asimptomatici. Stim deja ca circa 66 % dintre diabetici sunt afectati de nerupatia diabetica si implicit de complicatii precum piciorul diabetic. Fiind in prima linie a sistemului de sanatate, sarcina noastra, a medicilor de familie, este sa prevenim aceste complicatii, sa diagnosticam precoce si, mai ales, sa contribuim cat mai mult la reducerea amputatiilor. De aceea, lansarea programului UNITED, cu aceste ateliere practice, reprezinta o sansa importanta pentru orice medic de familie de a-si desavarsi expertiza in aceasta patologie cheie a momentului”, a declarat Dr. Dina Mergeani, presedintele Asociatiei Societatea Nationala de Medicina Familiei/Medicina Generala (SNMF) si instructor-formator in programul UNITED

De asemenea, in cadrul atelierelor practice pentru medicii de familie, lectorii isi propun sa raspunda la toate intrebarile legate de managementul complicatiilor neuropatiei diabetice.

“Paradoxul neuropatiei diabetice este faptul ca aceasta va aparea la un moment dat la pacientul cu diabet, oricat de bine reuseste pacientul sa controleze diabetul. Ce putem face noi, ca medici de familie impreuna cu persoanele cu diabet, este sa amanam oricat de mult acest moment si sa surprindem la timp aparitia acestei complicatii devastatoare. Cand vorbim despre neuropatia diabetica, suntem coplesiti de numarul mare de amputatii, dar, din pacate, neuropatia diabetica are si alte conotatii care afecteaza profund calitatea vietii pacientului si chiar speranta de viata. In cadrul atelierelor organizate prin proiectul UNITED ne propunem sa raspundem la intrebarile „cand, cum si de ce?”. Este important ca neuropatia diabetica sa fie un „red flag” in managementul pacientului cu diabet si prediabet”, a precizat si Dr. Daciana Toma, Vicepresedinte SNMF, coordonator al Grupului de diabet, nutritie si boli metabolice al SNMF, instructor-formator in programul UNITED.

Programul UNITED s-a lansat, marti, 31 ianuarie, ora 16:00, in cadrul Webinarului “Complicatiile Neuropatiei Diabetice – Echipa de management”, eveniment online pe platforma FormareMedicala, ce a reunit cei mai importanti lideri de opinie cu expertiza in Diabetul Zaharat. Printre acestia: Prof. Dr. Gabriela Radulian, Prof. Emerit Dr. Nicolae Hancu, Dr. Daciana Toma, Dr. Dina Mergeani, Prof. Dr. Bogdan Timar, Prof. Dr. Bogdan Mihai, Dr. Rodica Tanasescu si Dr. Anca Balan.

Atelierele practice, creditate cu puncte EMC, vor avea loc in orase precum: Brasov, Bucuresti, Craiova, Sibiu, Ploiesti, Timisoara, Cluj, Iasi, Baia Mare si Constanta.

Parteneri in cadrul acestui proiect sunt Societatea de Neuropatie Diabetica (Neurodiab) si Asociatia de Podiatrie. Programul educational UNITED se deruleaza cu sprijinul Wörwag Pharma. Manager de eveniment este compania Data Center Solution, prin platforma Formare Medicala.

Detalii privind inscrierea si datele atelierelor practice, AICI.

Etichete: neuropatia diabetica, piciorul diabetic, complicatiile neuropatiei diabetice, complicatii diabet, united, puncte EMC

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: