Un studiu privind pierderii mirosului ar putea explica de ce coronavirusul e usor de contractat

20/08/2020

Un studiu privind pierderii mirosului ar putea explica de ce coronavirusul e usor de contractat

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/un-studiu-privind-pierderii-mirosului-ar-putea-explica-de-ce-coronavirusul-e-usor-de-contractat/

Un studiu asupra tesutului nazal ar putea ajuta la intelegerea modului in care persoanele infectate cu noul coronavirus isi pierd simtul mirosului si ar putea contribui la dezvoltarea unor noi terapii contra Covid-19, relateaza DPA.

Studiu efectuat pe esantioane de tesut nazal prelevate chirurgical de la 23 de pacienti pare sa fi gasit o explicatie pentru faptul ca boala COVID-19 poate provoca pierderea severa a simtului mirosului in absenta altor simptome, a notat echipa internationala de oameni de stiinta in European Respiratory Journal, dupa cum relateaza si Agerpres.

Cercetatorii au descoperit un nivel ridicat al unei enzime care ar putea constitui “punctul de intrare” al coronavirusului in celulele unei persoane infectate.

Prezenta enzimei de conversie a angiotensinei 2 (ACE-2) a fost identificata in concentratii mari doar in celulele mucoasei din epiteliul olfactiv, zona din spatele nasului unde corpul detecteaza mirosurile.

Continut educational:

“Rezultatele sugereaza ca aceasta regiune a nasului ar putea constitui locul in care coronavirusul reuseste sa patrunda in corp. Epiteliul olfactiv este o zona a organismului destul de usor de accesat de virus – nu este situata undeva departe in corpul nostru, iar nivelurile foarte ridicate de ACE-2 pe care le-am identificat in acel loc ar putea explica de ce este atat de usor de contractat COVID-19”, a declarat unul dintre coautorii studiului, Mengfei Chen, de la Facultatea de Medicina a Universitatii Johns Hopkins din Statele Unite.

Coautorul studiului, Andrew Lane spune ca echipa de la Johns Hopkins studiaza “daca virusul foloseste intr-adevar aceste celule pentru a accesa si infecta corpul”.

In cazul in care acest lucru este dovedit, “este posibil sa putem aborda infectia prin terapii antivirale administrate direct in nas”, a precizat Lane, potrivit surselor citate.

Etichete: pierderea mirosului, infectie coronavirus, tesut nazal covid

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri:

Romania va recupera, din fonduri europene, banii cheltuiti pentru testele RT-PCR efectuate la nivel national

Ministrul Sanatatii: Speram ca in a doua jumatate a lunii octombrie sa mergem pe o panta descendenta a cazurilor Covid

Studiu: Persoanele infectate cu Covid-19 pot transmite boala animalelor de companie

In farmaciile rusesti va fi disponibil un medicament antiviral destinat tratarii formelor usoare si moderate de Covid

Ziua Mondiala Alzheimer | Medic de familie: Este important ca boala sa fie recunoscuta la timp; Apropiatii si medicul de familie au rol de baza