Stiri medicale

Un medic isi petrece o treime din consultatie cu ochii fixati in calculator

Data ultimei actualizari: 07/05/2014

parkinson1Comunicarea si interactiunea medic pacient pot sa aiba un impact major asupra reusitei unei consultatii medicale. Realitatea din cabinetele medicale arata ca medicul petrece o mare parte din timpul consultatiei in fata calculatorului si nu langa pacient. In acelasi timp, studiile arata ca un medic isi va intrerupe la fiecare 18 secunde pacientul atunci cand acesta isi detaliaza simptomele.

Prescrierea de medicamente poate fi influentata de comunicarea cu pacientul

Un studiu efectuat de cercetatorii olandezi arata ca prescriptiile de antibiotice au scazut de la 54 la 27% in cazurile in care medicul a discutat cu pacientul sau despre temerile acestuia in ce priveste tratamentul prescris sau despre durata unei infectii respiratorii pentru care i-ar fi prescris antibiotice.

Specialistii considera ca o comunicare eficienta cu pacientul poate veni si in beneficiul medicului deoarece acesta se simte mai putin expus esecurilor in diagnostic si repetarii consultatiilor.

Tinerii medici au tendinta de a mai multe informatii pacientilor

Dr. Chloe Delacour, profesor in cadrul Facultatii de Medicina din Strasbourg, considera ineficienta tendinta medicilor tineri deĀ  a da foarte multe informatii pacientilor.

Acesta precizeaza ca nu este eficient ca un medic sa copleseasca un pacient diagnosticat cu diabet cu informatii legate de alimentatia corecta.

Medicul trebuie sa verifice daca pacientul a inteles tratamentul

Dr. Jacques Auger, medic in Franta, a precizat ca a observat multe cazuri in care pacientii nu respectau indicatiile dietetice pe care le primeau si nici nu isi luau medicatia prescrisa.

In aceste cazuri, medicul a inceput sa discute mult mai atent cu pacientii, fara sa foloseasca un limbaj medical pe care acestia nu l-ar putea intelege in totalitate.

Specialistii recomanda astfel ca fiecare medic sa-si aloce mai mult timp ascultarii active a pacientilor si sa se asigure ca pacientul a inteles recomandarile sale.

Stire preluata de pe www.agerpres.ro

Un comentariu

Postati un comentariu

Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.