UE: 70% din costurile in sanatate se duc in tratamentul bolilor cronice

22/05/2014

UE: 70% din costurile in sanatate se duc in tratamentul bolilor cronice

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/ue-70-din-costurile-sanatate-se-duc-tratamentul-bolilor-cronice/

Nu exista masuri eficiente de preventie in bolile cronice la nivelul sistemelor medicale din Uniunea Europeana, este concluzia la care au ajuns expertii prezenti la Summitul european axat pe dezbaterea prevalentei bolilor cronice in Europa (“EU Summit on Chronic Diseases”) din aprilie 2014. Reducerea consumului excesiv de alcool, a fumatului, preventia obezitatii de la varsta copilariei sunt principalele masuri sugerate a fi implementate in toate tarile europene.

Alimentatia sanatoasa si activitatea fizica, o problema in Europa

Cresterea numarului de persoane cu boli cronice in Europa are la baza, conform specialistilor prezenti la summitul UE, lipsa masurilor eficiente de preventie.

O alimentatie nesanatoasa, lipsa activitatii fizice regulate, subnutritia in cazul persoanelor in varsta stau la baza numarului mare de boli cronice din Europa.

Consumul excesiv de alcool si fumatul sunt alte doua probleme majore pe care, pana in prezent, sistemele de sanatate din Europa nu le-au rezolvat.

Doar 3% din bugetele din sanatate sunt alocate preventiei

Comisarul european pe probleme de sanatate, Tonio Borg, a declarat, conform elpais.com, ca doar 3% din bugetele pentru sanatate in UE sunt directionate catre preventie, in timp ce 97% sunt destinate tratamentului.

Comisarul european a atras atentia ca bolile pentru care se aloca bugete imense in tratament ar putea fi prevenite prin reducerea consumului de alcool, a fumatului, printr-un stil de viata echilibrat cu o alimentatie sanatoasa, exercitii fizice regulate si prin vaccinare.

Un raport al Organizatiei Mondiale a Sanatatii din 2013 (“Raportul pe alcool si sanatate in 35 de tari europene”) a aratat ca 1 din 7 decese in randul barbatilor si si 1 din 13 decese in cazul femeilor, intr-un grup de varsta 15-64 de ani, mor din cauza consumului excesiv de alcool.

Romania se situeaza intre tarile estice si sud-estice europene in care cresterea ratei mortalitatii este asociata consumului excesiv de alcool.

70% din costurile in sanatate sunt relationate cu bolile cronice

Reprezentantii Comisiei Europene precizeaza, conform elpais.com, ca intre 70-80% din costurile in sanatate sunt relationate cu tratamentul bolilor cronice.

Acestia subliniaza ca lipsa masurilor de preventie va determina ca, in urmatorii ani, cazurile de diabet, obezitate, boli cardiovasculare sa fie mult mai mare decat in prezent.

Autor: Anamaria Blanaru

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: