Tuberculoza si poluarea | Factorii care pot creste riscul de tuberculoza

25/03/2024
Tuberculoza si poluarea | Factorii care pot creste riscul de tuberculoza

Tuberculoza si poluarea | Factorii care pot creste riscul de tuberculoza

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/tuberculoza-si-poluarea-factorii-care-pot-creste-riscul-de-tuberculoza/

Poluarea aerului poate influenta sanatatea umana in diverse moduri, iar cercetarile indica faptul ca exista o legatura intre nivelul de PM2,5 si tuberculoza, legatura care poate creste riscul de tuberculoza prin mai multe mecanisme, sustin specialistii de la Institutul ‘Marius Nasta’, intr-un comunicat de presa.

Scaderea imunitatii ca urmare a expunerii la poluanti precum particulele fine (PM2.5), oxizii de azot si alte substante toxice, care pot slabi organismul, facandu-l mai vulnerabil la infectii, inclusiv la tuberculoza.

De asemenea agravarea bolilor preexistente cum ar fi astmul sau bronsita cronica, ceea ce poate face ca o persoana sa fie mai susceptibila la tuberculoza;

In Romania sunt evidentiate doua zone cu risc crescut de infectie TB care se suprapun cu doua teritorii geografice in care poluarea este crescuta, situate in partea de sud a Romaniei si in partea de est.

“Evaluarea riscului de infectare cu tuberculoza din perspectiva calitatii aerului si nu numai a factorilor predispozanti legati de conditiile socio-economice creeaza o perspectiva diferita asupra nevoilor pe care trebuie sa le adoptam in lupta impotriva tuberculozei.”, a subliniat Dr. Beatrice Mahler, managerul Institutului de Pneumoftiziologie ‘Marius Nasta’.

Tuberculoza este o boala produsa de bacilul Koch care poate infecta orice persoana, producand boala in conditiile asocierii unor factori favorizanti. Contactul cu un caz de tuberculoza este definit ca petrecerea unui timp mai mari de 4 ore cu o persoana bolnava de tuberculoza.

Factorii favorizanti pot fi interni sau externi, fiind reprezentati de boli care scad imunitatea, alcoolism, infectia HIV, stresul, nivelul de poluare al aerului.

Potrivit unitatii medicale, acesta este al treilea an consecutiv de crestere a incidentei tuberculozei in Romania.

Etichete: tuberculoza, poluarea, institutul marius nasta

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: