Tratamente noi pe lista de asteptare

15/05/2012

Tratamente noi pe lista de asteptare

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/tratamente-noi-pe-lista-de-asteptare/

Conform  Asociatiei Romane a Producatorilor Internationali(ARPIM), intre momentul aprobarii unor noi tratamente de catre Agentia Europeana a Medicamentului(EMA), pacientii din Europa asteapta intre trei  luni si maxim un an de zile pentru a avea acces la acestea in regim  compensat. In Romania, timpul de asteptare ajunge si la cinci ani de zile.

In prezent,aproximativ  140 de molecule si indicatii terapeutice noi asteapta sa fie introduse pe lista medicamentelor compensate din Romania.Majoritatea sunt destinate tratarii cancerului, diabetului si  afectiunilor cardiologice. Tot  pe lista de asteptare sunt antibiotice si antivirale, precum si medicamente pentru pacientii care suferă de HIV/SIDA sau  boli rare. ,,Medicamentele noi inseamna mai multe sperante pentru bolnavi, dar pentru ca sperantele sa isi gasească o finalitate este important ca accesul pacientilor la tratamente inovatoare sa devina prioritar pentru sistemul de sanatate romanesc”, a declarat Efthymios Papataxiarchis, vicepreședinte Asociatia Romana a Producatorilor Internationali de Medicamente.

La nivel mondial, peste 7000 de molecule se afla in cercetare, iar anual sunt lansate 35 de medicamente noi. “Accesul pacientului la medicamente noi reprezinta  o componenta cheie a procesului de vindecare, imediat dupa diagnosticarea bolii. Un tratament mai bun inseamna o perioada mai scurta de spitalizare, o refacere mai rapida a pacientului şi implicit, o reintegrare mai usoara in familie si la locul de munca” , a declarat Cristian Lutan, director executiv adjunct ARPIM.

 

Stire realizata de: Echipa de redactie FormareMedicala.ro

 

Autor: Dorina Pirau

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: