Stiri medicale

Telocitele – tratament in regenerarea organelor vitale

Data ultimei actualizari: 28/11/2012

Institutul National de Patologie “Victor Babes” a organizat astazi o conferinta de presa avand ca tema “Telocitele-tratament in regenerarea organelor vitale”. Telocitele, descoperire a Acad. Laurentiu M. Popescu, continua sa uimeasca lumea intreaga. Pasi importanti au fost facuti in ultimele luni, iar rezultatele sunt spectaculoase. In cadrul conferintei a fost dezbatut si subiectul privind izolarea cardiaca a Telocitelor si transplantul lor in inima post infarct miocardic experimental la sobolanii de laborator. Rezultatele acestui transplant au aratat o imbunatatire clara a performantelor inimii bolnave. O alta descoperire realizata recent a demonstrat faptul ca numarul de Telocite in inima umana creste semnificativ de la nastere si pana la varsta de 20 de ani, iar dupa o perioada de stagnare, spre batranete, se inregistreaza o diminuare progresiva.

 “Prima piatra de hotar dintre teorie si aplicare practica a fost trecuta experimental prin realizarea primul homotransplant de Telocite la sobolanii de laborator in infarctul miocardic experimental. Injectarea Telocitelor post infarct miocardic imbunatateste semnificativ perfomanta cardiaca, ceea ce deschide o reala perspectiva (circa 2-3 ani) pentru repararea inimii post infarct si la om prin folosirea concomitenta de celule stem cu Telocite. Oricum circa 1.000 de gene din Telocite sunt activate ca urmare a infarctului miocardic, ceea ce inseamna sinteza catorva zeci sau sute de proteine benefice repararii cordului”, a declarat Acad. Laurentiu M. Popescu, considerat parintele Teleocitelor.

Intors recent dintr-o calatorie stiintifica prin unele dintre cele mai importante Universitati ale lumii, din SUA si China, Acad.L.M.Popescu a prezentat si care sunt planurile pe care le are impreuna cu cercetatorii chinezi in 2013 in ceea ce priveste Telocitele, dar si care este stadiul parteneriatului dintre Universitatea Harvard si Institutul Victor Babes in legatura cu un proiect aflat in derulare. Toate aceste intrevederi au avut ca subiect principal rolul probabil al Telocitelor in viitorul medicinei regenerative, evenimente care i-au adus   Academicianului roman si doua importante distinctii. Astfel, Academicianului Laurentiu M.Popescu i-au fost decernate distinctiile: Profesor de Onoare al Universitatii JiNan si Visting Professor al Fourth Military Medical University, Xi’an, Shaanxi, China.

 

Articol realizat de Echipa de redactie FormareMedicala.ro

 

Autor: Dorina Pirau
Dorina Pirau

Dorina Pirau este Editor Sef al echipei de redactie FormareMedicala, cu experienta de peste 10 ani in jurnalism medical, autor al numeroase articole si stiri medicale disponibile pe portalul FormareMedicala.ro Coordonator al unui mare numar de proiecte precum conferinte medicale, congrese international, cursuri. Editor coordonaor al revistei de Romane de Medicina Dentara si Editor Coordonator al Tribunei CMDB.

Postati un comentariu

Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.