Sute de localitati din Romania fara medici de familie | CJAS Hunedoara: Situatia este disperata

01/07/2022
Sute de localitati din Romania fara medici de familie | CJAS Hunedoara: Situatia este disperata

Sute de localitati din Romania fara medici de familie | CJAS Hunedoara: Situatia este disperata

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/sute-de-localitati-din-romania-fara-medici-de-familie-cjas-hunedoara-situatia-este-disperata/

Sute de localitati din Romania nu au medici de familie si an de an, situatia devine tot mai disperata. Foarte multi oameni nu mai au acces la serviciile de asistenta medicala primara.

Judetul Hunedoara, de exemplu, are 13 localitati fara niciun medic de familie, iar 14.000 de oameni nu beneficiaza de servicii medicale primare. Toti aici vorbim si de situatia aglomerarilor urbane, cum ar fi Valea Jiului, unde numarul medicilor de familie este mult sub cel necesar.

“Specialitatea de Medicina de Familie nu mai este una atractiva pentru tinerii medici si pentru ca este platita mult sub celelalte specialitati. Pe de-o parte ar trebui regandit sistemul de finantare pentru ca asistenta medicala primara sa devina atractiva din punct de vedere al veniturilor. Asta este foarte important, dar la fel de importata este si necesitatea unei strategii nationale pentru atragerea medicilor in zonele depopulate, izolate. Judetul Hunedoara are multe astfel de comunitati. Deci, ar trebui gandit un sistem, impreuna cu administratiile publice locale, pentru ca acestea sa intervina financiar in remunerarea medicilor de familie, sa le poata asigura locuinte, transport sau sa le poata dota cabinetele medicale.”, a declarat Adrian David, directorul Casei Judeteane de Asigurari de Sanatate (CJAS) Hunedoara pentru FORMARE MEDICALA.

Mai multi decat atat, medicii de familie hunedoreni care inca mai profeseaza, sunt demult la varsta pensionarii sau se afla in prag de pensionare.

“Situatia este deja disperata. In acest moment, mai bine de o treime dintre medicii de familie care activeaza in judetul Hunedoara se pot pensiona oricand. Anual, acestia solicita un aviz de prelungire a activitatii, dar la un moment dat ar putea sa nu o mai faca. Atunci cand un medic de familie inceteaza contractul cu noi, 2000 – 3000 de oameni raman fara servicii medicale primare.”, a mai declarat Adrian David, seful CJAS Hunedoara.

Presedintele Colegiului Medicilor din Romania, prof univ. dr. Daniel Coriu spunea, de curand, ca Romania are nevoie urgenta de peste 2.000 de medici de familie. La nivel national sunt peste 400 de localitati in care nu exista niciunul.

In acest ritm, estimarile arata ca peste 10 ani nu vom mai avea medici de familie. In prezent, aproape jumatate dintre acestia au peste 60 de ani, iar media celor cu varste sub 35 de ani se situeaza aproape de 2% in toata tara.

Etichete: medici de familie, asistenta medicala primara, cjas hunedoara, adrian david

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: