Coriu (CMR): Avem 470 de localitati fara medic de familie. Institutiile de sanatate publica trebuie sa intervina

29/04/2021
Coriu (CMR): Avem 470 de localitati fara medic de familie. Institutiile de sanatate publica trebuie sa intervina

Coriu (CMR): Avem 470 de localitati fara medic de familie. Institutiile de sanatate publica trebuie sa intervina

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/coriu-cmr-avem-470-de-localitati-fara-medic-de-familie-institutiile-de-sanatate-publica-trebuie-sa-intervina/

Presedintele Colegiului Medicilor Romania, Daniel Coriu, spune ca 470 de localitati din tara nu au medic de familie, iar institutiile de sanatate publica trebuie sa intervina pentru a rezolva aceasta problema.

“In Romania avem 55.000 de doctori. Din acestia, 29.000 de medici sunt concentrati in Bucuresti – 15.000 si in cinci judete – Dolj, Timis, Cluj, Targu Mures si Iasi, iar 28.000 sunt in restul tarii. Cea mai mare parte, din punct de vedere geografic. Acelasi lucru se intampla si cu medicina de familie. Avem 470 de localitati fara medic de familie. Sigur, aici, cumva, institutiile de sanatate publica trebuie sa intervina. Interventia nu trebuie sa fi pe hartie sau numai in campanie electorala, cand toti doresc sa ajute, dar numai cu vorbe si ne oprim acolo. (…) Trebuie sa avem o decizie. Trebuie sa luam aceasta decizie de a trece la fapte, nu numai la vorbe”, a afirmat presedintele CMR, citat de Agerpres.

De asemenea, potrivit acestuia, colaborarea cu medicii de familie a fost una excelenta si s-a imbunatatit gradul de educatie a pacientilor, a adaugat el.

“Am obtinut o colaborare excelenta cu medicii de familie. Am reusit sa facem ceea ce se numeste telemedicina – transmiterea electronica a scrisorilor medicale, eliberarea retetelor. Am imbunatatit gradul de educatie a pacientilor. (…) Am avut o scadere mai semnificativa si un control mai bun al infectiilor legate de actul medical, asa-numitele infectii nosocomiale. De ce? Pentru ca am fost oarecum fortati sa scadem internarile continue. Nu a fost o scadere dramatica. A fost undeva la 10%, nici 10%, poate. Am reusit sa crestem numarul de internari de zi. Eu, in continuare, constat ca putem sa reducem numarul de internari continue. Putem sa reducem cu inca cel putin 20 – 30%”, a mai explicat presedintele CMR potrivit sursei citate.

Etichete: localitati fara medici de familie, daniel coriu, cmr

 

autor

Autor: Adriana Pavel

2 Comentarii

  1. doctor de familie says:

    Vor fi si mai putini medici de familie in urmatorii ani:salariile de mizerie +bataia de joc+conditiile de munca mizerabile= disparitia acestei meserii.Nu disperati va puteti trata in Germania !!!!

  2. adrian says:

    In anul 2020 erau aproximativ 11 000 de cabinete de medicina de familie, in prezent sunt 10.000 , iar plecarile din sistemul de asistenta medicala primara sunt pe un trend accelerat, fara a exista un interes din partea tinerei generatii de doctori .
    Continua sa se mentina discrepanta formidabila intre veniturile nete pe care le obtine un medic de familie fata de omologii sai medici specialisti din sistemul sanitar de stat, fara a exista macar o perspectiva reala de remediere a acestei probleme majore.

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: