Studiu: Rujeola afecteaza sistemul imunitar pe termen lung

30/12/2019

Studiu: Rujeola afecteaza sistemul imunitar pe termen lung

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/studiu-rujeola-afecteaza-sistemul-imunitar-pe-termen-lung/

Cercetatorii de la Wellcome Sanger Institute din cadrul Universitatii Amsterdam si colaboratorii lor au demonstrat ca rujeola reseteaza sistemul imunitar pana la o stare imatura, cu o capacitate limitata de a raspunde la noi infectii, informeaza Press Association.

Totodata, studiul publicat in jurnalul Science Immunology explica de ce copiii sunt afectati de multe ori de alte infectii dupa ce au suferit de rujeola, relateaza si Agerpres.

Oamenii de stiinta au precizat ca cercetarea are implicatii semnificative asupra sanatatii publice, deoarece scaderea ratelor de vaccinare are ca rezultat cresterea numarului de cazuri de rujeola.
Acest lucru, potrivit cercetatorilor, poate provoca o inmultire a cazurilor de alte infectii periculoase, cum ar fi gripa, difteria sau tuberculoza, chiar si la persoanele care au fost anterior imune.

”Acest studiu este o demonstratie directa la oameni a ‘amneziei imunologice’, sistemul imunitar uitand cum sa raspunda la infectiile intalnite anterior. Demonstram ca rujeola determina in mod direct pierderea protectiei impotriva altor boli infectioase”, a explicat dr. Velislava Petrova, autoare principala a cercetarii, conform surselor citate.

Pentru a observa efectul rujeolei asupra sistemului imunitar, oamenii de stiinta au luat probe de sange de la voluntari care au fost monitorizati si supusi unor analize repetate dupa un focar de rujeola din 2013.

Ei au secventiat gene asociate sistemului imunitar prelevate de la 26 de copii atat inainte, cat si la 40-50 de zile dupa ce au suferit de rujeola.

S-a constatat ca celulele specifice memoriei imunitare care au devenit rezistente in fata altor afectiuni, si care erau prezente inainte de infectia cu virusul responsabil de rujeola, disparusera din sangele copiilor.

Un rezultat asemanator a fost inregsitrat si in urma testelor realizate pe dihori.

Continut educational:

Curs GRATUIT, 12 EMC:

Planul National de Vaccinare

”Pentru prima data, observam ca rujeola reseteaza sistemul imunitar care devine mai asemanator cu cel al bebelusilor, limitandu-se modul in care poate raspunde la infectii noi”, a notat profesor Colin Russell, autor al studiului, din cadrul Universitatii din Amsterdam, potrivit Press Association si Agerpres.

O alta cercetare realizata de cercetatori de la Harvard Medical School a descoperit ca boala a sters 11% – 73% din repertoriul de anticorpi la doua luni dupa infectia cu rujeola.

Unul dintre oamenii de stiinta care a participat la studiu a precizat ca persoanele care au fost afectate de rujeola isi recapata treptat imunitatea la alte bacterii si virusuri pe masura ce sunt din nou expuse. Acest proces, insa, poate dura luni sau chiar ani, timp in care riscul de a suferi complicatii grave este ridicat.

Etichete: imbolnavire rujeola, preventie rujeola, imunitate rujeola, complicatii rujeola, vaccin rujeola 

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri:

Dr. Virgil Musta, despre trichineloza: Fazele bolii si ce avem de facut

Nicolae Banicioiu, fostul ministru al Sanatatii, trimis in judecata de DNA

Streinu-Cercel: Inca un val epidemic, foarte probabil la inceputul anului viitor

OMS: Risc sporit de reinfectare cu varianta Omicron in cazul celor care au trecut prin boala

Dr. Diaconu despre retragerea lui Mihai Craiu: Stim cum e sa-ti spuna cineva ca te omoara