Studiu: Peste jumatate dintre persoanele cu SARS-CoV-2 resimt oboseala persistenta timp de cateva saptamani dupa vindecare

12/11/2020
Studiu: Peste jumatate dintre persoanele cu SARS-CoV-2 resimt oboseala persistenta timp de cateva saptamani dupa vindecare

Studiu: Peste jumatate dintre persoanele cu SARS-CoV-2 resimt oboseala persistenta timp de cateva saptamani dupa vindecare

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/studiu-peste-jumatate-dintre-persoanele-cu-sars-cov-2-resimt-oboseala-persistenta-timp-de-cateva-saptamani-dupa-vindecare/

Mai mult de jumatate dintre persoanele infectate cu virusul SARS-CoV-2 sunt afectate de o oboseala persistenta timp de zece saptamani dupa vindecarea de maladia Covid-19, potrivit unui studiu realizat de Trinity College din Dublin (Irlanda) si publicat de revista PLOS ONE, conform EFE.

Oboseala este una din simptomele initiale cele mai comune la persoanele infectate cu noul coronavirus si desi consecintele pe termen lung ale bolii inca nu au fost bine studiate, exista preocuparea ca virusul sa declanseze un sindrom de oboseala postvirala, relateaza si Agerpres.

Cercetatorii au lansat un studiu asupra oboselii, a nivelului de gravitate al bolii Covid-19 si a marcatorilor inflamatorii si altor conditii ale bolii asupra a 128 de voluntari infectati cu SARS-CoV-2.

Subiectii studiului au fost 54% femei si 46% barbati avand toti o medie de varsta de 49,5 ani.

Pacientii la acest studiu au fost evaluati 72 de zile dupa externare sau 14 zile dupa diagnostic in cazul pacientilor tratati ambulator.

Continut educational:

Severitatea oboselii a fost masurata utilizand Chalder Fatigue Scale (CFS) si s-a observat ca 52,3% dintre participantii la studiu au resimtit o stare de oboseala cel putin 6 saptamani dupa contractarea bolii COVID-19 si doar 42,2% dintre pacienti au declarat ca se simt perfect sanatosi.

Potrivit surselor citate, studiul releva ca nu exista vreo legatura intre gravitatea bolii COVID-19, necesitatea spitalizarii sau markerii inflamatiei si probabilitatea de a resimti o stare de oboseala dupa infectare. Prin urmare, oboseala post-COVID este resimtita indiferent de gravitatea bolii.

Potrivit autorilor, starea de oboseala poate fi agravata de antecedentele de anxietate sau depresie prezente in randul subiectilor feminini.

Etichete: persoane vindecate de covid, consecinte sanatate covid, oboseala persistenta covid-19

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: