Studiu: Persoanele infectate cu Covid-19 pot transmite boala animalelor de companie

21/09/2020
Studiu: Persoanele infectate cu Covid-19 pot transmite boala animalelor de companie

Studiu: Persoanele infectate cu Covid-19 pot transmite boala animalelor de companie

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/studiu-persoanele-infectate-cu-covid-19-pot-transmite-boala-animalelor-de-companie/

Persoanele infectate cu Covid-19 pot transmite boala animalelor de companie, pisici sau caini alaturi de care locuiesc, sustine un studiu publicat la finalul saptamanii trecute, potrivit AFP.

Desi pare ca animalele domestice nu joaca un rol important in propagarea sa, din ce in ce mai multe date arata ca pisicile, cainii si chiar tigrii pot contracta virusul, realateaza si Agerpres.

In cadrul unui nou studiu, care va fi prezentat cu prilejul unui congres stiintific, cercetatori canadieni in stiinte veterinare au testat animalele domestice ale persoanelor infectate cu noul coronavirus sau care au prezentat simptome asociate cu Covid-19.

Intr-un prim grup, pentru care diagnosticul nu era mai vechi de doua saptamani, au cercetat prezenta virusului (printr-un test PCR) la 17 pisici, 18 caini si un dihor. Toate testele au iesit negative, cu exceptia unuia singur, care a fost neconcludent.

In schimb, intr-un al doilea grup de opt pisici si zece caini, unde diagnosticul proprietarilor era mai vechi, testele serologice au pus in evidenta prezenta anticorpilor IgG (indici ai unei infectii mai vechi) la patru pisici si doi caini si a anticorpilor IgM (marca unei infectii mai recente) la trei pisici.

Toate pisicile purtatoare de anticorpi precum si unul dintre caini prezentasera simptome ale bolii, in special respiratorii, in aceeasi perioada cu proprietarii.

”Chiar daca numarul participantilor a fost limitat (…), aceste rezultate preliminarii sugereaza ca o proportie importanta de animale domestice care traiesc impreuna cu persoane afectate de COVID-19 dezvolta anticorpi”, a explicat Dorothee Bienzle, profesoara la Universitatea Guelph (Ontario).

Cercetarea va fi prezentata in cadrul conferintei pe tema Covid-19, organizata de Societatea europeana pentru microbiologie clinica si boli infectioase (ESCMID).

Etichete: covid animale, transmitere covid animale de companie, coronavirus animale

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: