Studiu OMS: Peste un miliard de persoane la nivel global sufera de obezitate

01/03/2024
Studiu OMS: Peste un miliard de persoane la nivel global sufera de obezitate

Studiu OMS: Peste un miliard de persoane la nivel global sufera de obezitate

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/studiu-oms-peste-un-miliard-de-persoane-la-nivel-global-sufera-de-obezitate/

Peste un miliard de persoane la nivel global sunt considerate in prezent obeze, afectiune asociata cu un risc crescut pentru numeroase probleme de sanatate, potrivit unor estimari actualizate realizate de Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) si de un grup international de cercetatori, informeaza Reuters.

Obezitatea este atat de prevalenta, incat a devenit mai frecventa decat a fi subponderal in majoritatea natiunilor, inclusiv in multe tari cu venituri mici si medii care, in trecut, s-au confruntat cu problema subnutritiei, relateaza si Agerpres.

”Un numar uluitor de persoane traiesc cu obezitate”, a declarat Majid Ezzati, autor principal al studiului publicat joi in revista The Lancet si profesor la Imperial College London.

Concluziile studiului, considerate ca avand autoritate in randul estimarilor independente, au la baza date provenite de la peste 220 de milioane de persoane din peste 190 de tari.

Desi ratele de obezitate stagneaza in multe tari bogate, ele inregistreaza o crestere rapida in restul regiunilor, a adaugat Ezzati. Si in timp ce a fi subponderal devine mai putin frecvent la nivel global, in multe tari ramane o problema semnificativa, iar un numar tot mai mare de state se confrunta cu ceea ce se cheama ”povara dubla” a malnutritiei.

”In trecut, ne gandeam la obezitate ca la o problema a celor bogati. Obezitatea este o problema a omenirii”, a spus Francesco Branca, director de nutritie la OMS, in cadrul unei conferinte de presa.

Ratele de obezitate in randul adultilor au crescut de peste doua ori in intervalul 1999-2022 si de peste patru ori in randul copiilor si adolescentilor cu varste cuprinse intre 5 si 19 ani, se mai precizeaza in studiu.

Directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a declarat ca implementarea unor masuri cum ar fi taxele pe produsele cu un continut sporit de zahar si promovarea meselor sanatoase in incinta scolilor sunt necesare pentru a contribui la lupta impotriva ratelor de obezitate.

”Mai cu seama, este necesara cooperarea sectorului privat, care trebuie sa fie responsabil pentru impactul privitor la sanatate al produselor sale”, a adaugat el, potrivit surselor citate.

Etichete: obezitate, persoane obeze, OMS

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: