Studiu: O treime dintre romani fumeaza

08/06/2017

Studiu: O treime dintre romani fumeaza

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/studiu-o-treime-dintre-romani-fumeaza/

Potrivit unui studiu realizat la solicitarea Initiativei 2035 fara Tutun, o treime din populatia Romaniei fumeaza (33%), cei mai multi fumatori avand varsta cuprinsa intre 26 si 35 de ani, au venituri mari si locuiesc in mediul urban.

“Fumatorii se regasesc mai des in gospodariile in care locuiesc copii, decat in cele fara copii. Frecventa fumatului este de cel putin un pachet de tigarete pe zi (40% dintre fumatori — peste 20 de tigarete pe zi), ea fiind mai mare la fumatorii cu varsta intre 36 si 45 de ani decat la ceilalti fumatori. In medie, barbatii fumeaza mai mult decat femeile (16 versus 12 tigarete pe zi), consumul de tutun scazand in randul fumatorilor care au studii superioare. Dintre nefumatori, aproximativ un sfert (28%) au fost fumatori in trecut, iar 2% dintre fumatori au renuntat la fumat in ultimul an”, arata concluziile studiului prezentate joi la Ministerul Sanatatii.

De asemenea, 87% dintre romani, inclusiv fumatori, sunt de acord ca Legea anti-fumat contribuie la protejarea sanatatii prin evitarea expunerii adultilor si a copiilor la fumul toxic al produselor de tutun.

“Noi stim ca pana la varsta de 18 ani unul din doi copii au incercat o tigara, iar prevalenta fumatorilor la sfarsitul studentiei fluctueaza intre 13 si 20%. Unul din doi fumatori este afectat dupa 40 de ani de boli grave, netransmisibile, care scurteaza supravietuirea”, a afirmat prof. dr. Florin Mihaltan de la Institutul de Pneumoftiziologie “Marius Nasta”, conform Agerpres.

Studiul a fost realizat de Mercury Research in perioada martie — aprilie 2017 pe un esantion de 1.000 de persoane cu varsta peste 18 ani, dintre care 617 din mediul urban si 383 din mediul rural.

 

Autor: FormareMedicala.ro

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri:

Personalul de pe ambulanta va protesta la nivel national daca premierul Orban nu invita sindicatele la discutii

Comisarul european pentru sanatate solicita statelor UE sa impuna restrictii pentru combaterea pandemiei

Nicolae Banicioiu, fostul ministru al Sanatatii, urmarit penal de DNA pentru trafic de influenta si luare de mita.

Creste numarul cazurilor de infectii respiratorii acute | Un caz confirmat de gripa

Tataru: Romania este pregatita sa primeasca doua tipuri de vaccin anti-Covid