Studiu: Mecanismul ce provoaca raspunsul inflamator grav la copiii cu Covid-19, confundat cu boala Kawasaki

08/09/2020
Studiu: Mecanismul ce provoaca raspunsul inflamator grav la copiii cu Covid-19, confundat cu boala Kawasaki

Studiu: Mecanismul ce provoaca raspunsul inflamator grav la copiii cu Covid-19, confundat cu boala Kawasaki

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/studiu-mecanismul-ce-provoaca-raspunsul-inflamator-grav-la-copiii-cu-covid-19-confundat-cu-boala-kawasaki/

Cercetatori de la Spitalul Pediatric Bambino Gesu, de la Vatican, au descoperit mecanismul ce provoaca raspunsul inflamator grav la copiii cu Covid-19, confundat initial cu boala Kawasaki, relateaza EFE.

Noua descoperire deschide calea spre un diagnostic precoce cu teste specifice si tratament.

Studiul realizat la Bambino Gesu, in colaborare cu Karolinska Institutet din Stockholm, a detectat diferente imunologice intre ambele maladii, iar rezultatele au fost publicate in revista stiintifica CELL, scrie si Agerpres.

La inceputul pandemiei de SARS-Cov2 copiii pareau practic imuni la consecintele noului coronavirus, insa ulterior s-a vazut ca unii dintre ei pot dezvolta o forma grava de inflamatie sistemica, MIS-C (Multisystem Inflammatory Syndrome in Children), ce provoaca o inflamare a vaselor sanguine si probleme cardiace si intestinale.

Acest simptome, similare bolii Kawasaki, au determinat initial o asociere intre aceasta vasculita sistemica si COVID-19.

Noul studiu observa ca ambele boli altereaza nivelurile de citocine implicate in raspunsul imun, dar cu cateva diferente notabile.

De exemplu, interleukina-17A inhibitor, foarte mare la copiii cu Kawasaki, nu crestea la pacientii cu COVID, care dezvoltau in schimb prezenta de anticorpi.

S-au observat si diferente din punct de vedere celular. Astfel, copiii cu coronavirus dezvolta “un tip particular de limfocite T cu o functie imunologica alterata, comparativ cu copiii care au boala Kawasaki”, o alterare ce constituie baza inflamarii si producerii de anticorpi ce pot dauna inimii.

Aceste rezultate faciliteaza detectarea precoce la raspunsul inflamator la copiii cu COVID-19 in urma monitorizarii limfocitelor T si spectrului de anticorpi.

“Aceste rezultate reprezinta o descoperire importanta pentru alegerea unui tratament pentru inflamarea sistemica asociata infectiei cu SARS-CoV2 si bolii Kawasaki intr-un mod mai precis si bazat pe evidente”, a declarat Paolo Palma, responsabil al studiului, conform surselor citate.

Etichete: sindrom inflamator copii, covid-19 la copii, boala kawasaki copii

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: