Studiu: Inimile barbatilor si ale femeilor imbatranesc diferit

21/10/2015

Studiu: Inimile barbatilor si ale femeilor imbatranesc diferit

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/studiu-inimile-barbatilor-si-ale-femeilor-imbatranesc-diferit/

inima-umana-imbatranireUn studiu derulat pe parcursul a cel putin zece ani, arata ca inimile barbatilor si ale femeilor imbatranesc diferit.

“Rezultatele noastre sunt o demonstratie vie a ideii ca maladiile cardiace ar putea avea cauze diferite la barbati si femei, ceea ce ar necesita un tratament adecvat”, a spus dr. Joao Lima, profesor de radiologie la Facultatea de Medicina a Universitatii Johns Hopkins, conform AFP si Agerpres.

Studiul a constat in analiza RMN a inimilor imbatranite a circa 3.000 de adulti cu varste cuprinse intre 54 de ani si 94 de ani care nu sufereau de nici o maladie cardiaca.

Dupa o monitorizare pe parcursul a circa 10 ani, cercetatorii au facut un nou RMN pentru a obtine imagini ale inimii in format 3D.

Studiul publicat initial in revista Radiology, a aratat ca la barbati, muschii din jurul cavitatii cardiace cresc si se adancesc odata cu varsta, in timp ce la femei au tendinta sa se reduca.

Ingrosarea muschiului si reducerea volumului ventriculului stang creste riscul de insuficienta cardiaca.

Observatiile sugereaza ca aceasta boala se poate dezvolta diferit la barbati si la femei, cred cercetatorii.

Aceasta cercetare care mai arata ca la femei muschiul cardiac se reduce, sugereaza si ca defectele de functionare a inimii nu au aceleasi origini la ambele sexe si ca nu pot beneficia de acelasi tratament.

De asemenea, pe parcursul studiului s-a constatat ca greutatea ventriculului stang a crescut cu o medie de opt grame la barbati, iar la femei a scazut cu 1,6 grame.

Aceste diferente de dimensiune, volum si capacitate de pompare a inimii se dezvolta independent de alti factori de risc cunoscuti pentru faptul ca afecteaza marimea muschiului inimii si performantele sale, cum sunt excesul de greutate, tensiunea arteriala, colesterolul, lipsa de exercitii fizice sau fumatul.

 

Autor: FormareMedicala.ro

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri:

Senatul a respins proiectul privind obligativitatea certificatului Covid la locul de munca

Solidaritatea Sanitara: 23% din munca unui medic dintr-un spital Covid este neplatita

Managerul SJU Bistrita: Dati drumul la tratamentul antiviral din zona de prespital

ECDC: Sezonul gripal ar putea fi unul sever

Arafat: Solidaritatea pe care o vedem ne face sa simtim ca suntem cu prietenii alaturi