Studiu: Infectia cu HIV creste riscul de infarct cu 50%

05/03/2013

Studiu: Infectia cu HIV creste riscul de infarct cu 50%

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/studiu-infectia-cu-hiv-creste-riscul-de-infarct-cu-50/

poza studiu HIVConform rezultatelor unui studiu realizat in Statele Unite ale Americii pe un esantion de 82.000 de persoane, de catre dr. Matthew Freiberg, de la Facultatea de Medicina a Universitatii din Pittsburgh (Pennsylvania), pacientii seropozitivi sunt cu 50% mai expusi riscului de a face infarct decat cei care nu prezinta aceasta conditie medicala.

Realizat in randul a 82.459 de fosti militari, predominant barbati, studiul arata ca in randul persoanelor cu varsta cuprinsa intre 40-49 de ani, frecventa aparitiei unei crize cardiace a fost de doua la mia de pacienti infectati cu HIV, spre deosebire de 1,5 la mia de persoane sanatoase.

In cazul persoanelor cu varsta cuprinsa intre 50-59 de ani, rata de aparitie a unei crize cardiace a fost de 3,9 la mie, in comparative cu 2,2 la mie, cum s-a intamplat in cazul persoanelor neinfectate cu HIV. De asemenea, seropozitivii cu varsta intre 60-69 de ani au manifestat o rata de 5 la mie, in timp ce persoanele sanatoase din aceeasi grupa de varsta au prezentat o rata de doar 3.3 la mie.

Din trei grupe de varsta, frecventa medie a infarctelor a fost in mod consecvent net mai ridicata in randul subiectilor seropozitivi, comparativ cu cei care nu erau infectati cu HIV“, concluzioneaza autorii acestei cercetari aparute in publicatia “Archives of Internal Medicine”, a “Journal of the American Medical Association” (JAMA).

In derularea studiului cercetatorii au tinut cont si de conditii precum: fumat, consum de alcool, existent altor boli, hipertensiune arteriala si colesterol marit.

Studiul s-a bazat pe monitorizarea timp de aproximativ sase ani a participantilor si este menit sa confirme cercetarile realizate anterior in domeniu.

Sursa stire: Agerpres/AFP

Autor: Agerpress

0 Comentarii

Cele mai noi stiri: