Studiu: Expunerea la poluarea aerului ar putea creste riscul de glaucom

20/12/2019

Studiu: Expunerea la poluarea aerului ar putea creste riscul de glaucom

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/studiu-expunerea-la-poluarea-aerului-ar-putea-creste-riscul-de-glaucom/

Poluarea aerului ar putea fi asociata cu un risc crescut de aparitie a glaucomului, potrivit unui studiu publicat recent in Investigative Ophthalmology & Visual Science (IOVS), informeaza Press Association.

Oameni de stiinta din Marea Britanie au remarcat ca persoanele care locuiesc in zone mai poluate sunt asociate cu o probabilitate mai mare de a dezvolta aceasta afectiune oculara care poate sa duca la orbire, relateaza si Agerpres.

S-a concluzionat ca sunt cu cel putin 6% mai predispuse sa dezvolte glaucom. Expertii au constatat o probabilitate mai mare ca acestea sa prezinte o retina mai subtire, ceea ce reprezinta una dintre modificarile tipice in procesul de aparitie a acestei afectiuni.

Cercetatorii spun ca particulele fine din aer vatameaza sistemul nervos si contribuie la aparitia inflamatiilor, motiv pentru care considera ca poluarea aerului ar putea influenta riscul de glaucom prin intermediul unui mecanism diferit.

Continut educational:

Curs GRATUIT, 10 EMC:

Neuropatia diabetica

“Am descoperit inca un motiv pentru care poluarea aerului ar trebui sa fie considerata o prioritate de sanatate publica si ca evitarea surselor de poluare atmosferica ar putea fi benefica pentru sanatatea ocular. Desi nu putem sa confirma deocamdata ca aceasta asociere este una de cauzalitate, speram sa ne continuam studiul pentru a determina daca poluarea aerului cauzeaza intr-adevar glaucom “, a declara Paul Foster, profesor la Institutul de Oftalmologie din cadrul University College London, conform surselor citate.

De asemenea, un alt cercetator a spus ca “poluarea aerului ar putea contribui la dezvoltarea glaucomului din cauza constrictiei vaselor de sange”.

Pana in prezent, expunerea la poluare a fost asociata cu mai multe boli in cadrul a numeroase studii realizata in toata lumea.

Etichete: glaucom, factori de risc glaucom, boli oftalmologice, efecte poluare, boli cauzate de poluare 

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri:

Citu: Decizia privind redeschiderea scolilor – pe 2 februarie | Campania de vaccinare ar putea permite relaxarea

Peste 857.000 de persoane programate pentru vaccinarea anti-Covid in etapa a II-a

Expert francez: Aparitia noilor mutatii ale coronavirusului SARS-CoV-2 echivaleaza cu inceperea unei noi epidemii

Ministerul Sanatatii recomanda purtarea mastii de protectie si dupa administrarea celei de-a doua doze de vaccin

A sasea transa de vaccin Pfizer BioNTech, de peste 92.000 de doze, ajunge in Romania