Studiu: Daca un geaman este diagnosticat cu cancer, celalalt are risc crescut sa dezvolte boala

06/01/2016

Studiu: Daca un geaman este diagnosticat cu cancer, celalalt are risc crescut sa dezvolte boala

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/studiu-daca-un-geaman-este-diagnosticat-cu-cancer-celalalt-are-risc-crescut-sa-dezvolte-boala/

gemeniUn studiu recent publicat in Journal of the American Medical Association arata ca daca un geaman dezvolta o forma de cancer, creste riscul si pentru celalalt sa dezvolte aceasta boala.

Cercetarea preluata de Agentia France Presses, indica faptul ca gemenii dezvolta de multe ori forme diferite de cancer si mai sugereaza ca in unele familii exista un risc crescut de cancer pentru toti membrii sai.

Pentru a ajunge la aceste concluzii, oamenii de stiinta au examinat dosarele medicale a peste 200.000 de perechi de gemeni identici si fraterni din mai multe tari precum Danemarca, Finlanda, Norvegia sau Suedia, pe parcursul a 30 de ani.

De-a lungul anilor de studiu, a fost identificata prezenta unei forme de cancer la ambii gemeni la 3.316 perechi studiate. Tumora a fost similara la 38% dintre gemenii monozigoti si la 26% dintre gemenii dizigoti.

Cercetatorii au estimat ca atunci cand unul dintre gemeni dizigoti este diagnosticat cu cancer, fratele sau are un risc de 37% de a dezvolta tumori canceroase. La gemenii identici, riscul creste cu pana la 46%.

Cel mai mare risc pentru aceste familii s-a inregistrat in cazul cancerului testicular.

Studiul mai arata ca riscul de cancer ereditar este in proportie de 33%, insa procentul fluctueaza de la o forma la alta, fiind de 58% pentru melanom (un cancer de piele agresiv), de 57% pentru cancerul de prostata, de 39% pentru cel ovarian, de 38% pentru cel de rinichi si de 31% pentru cancerul de san.

Acesta este cel mai complex studiu efectuat vreodata asupra incidentei cancerului la gemeni si a fost realizat de cercetatori de la Universitatea Harvard, de la University of Southern Denmark si de la Universitatea din Helsinki.

 

Autor: FormareMedicala.ro

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri:

Bani in plus de la Banca Mondiala pentru imbunatatirea calitatii si eficientei sistemului sanitar romanesc

Cum se descarca adeverinta de vaccinare in 6 pasi

Jumatate din populatia adulta din UE a primit cel putin o doza de vaccin anti-Covid

Coriu: Invocarea erorii umane este cea mai usoara abordare, uneori chiar cei mai buni specialisti pot sa greseasca

Observatorul de Sanatate: In Romania nu exista inca o cultura a raportarii erorilor in practicile sistemului medical