Crestere semnificativa a numarului de persoane sub 50 de ani diagnosticate cu cancer

07/09/2023
Crestere semnificativa a numarului de persoane sub 50 de ani diagnosticate cu cancer

Crestere semnificativa a numarului de persoane sub 50 de ani diagnosticate cu cancer

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/studiu-crestere-semnificativa-a-numarului-persoanelor-sub-50-de-ani-diagnosticate-cu-cancer/

Numarul persoanelor cu varste sub 50 de ani diagnosticate cu cancer a crescut la nivel mondial in ultimii 30 de ani, potrivit unui amplu studiu. Potrivit cercetarii, cauzele acestei cresterii nu sunt pe deplin cunoscute, relateaza AFP.

Cazurile de cancer in randul persoanelor cu varste intre 14 si 49 de ani au crescut cu aproape 80%, de la 1,82 milioane la 3,26 milioane, intre 1990 si 2019, potrivit studiului publicat in revista britanica BMJ Oncology, scrie si Agerpres.

In timp ce expertii avertizeaza ca o parte din aceasta crestere se explica prin cresterea demografica, cercetarile anterioare au observat diagnostice de cancer din ce in ce mai frecvente in randul celor sub 50 de ani.

Echipa internationala care a realizat noul studiu a subliniat ca factorii principali de risc la aceasta grupa de varsta sunt dieta necorespunzatoare, fumatul si alcoolul. Insa cauza cresterii numarului persoanelor care dezvolta cancer din ce in ce mai devreme “este inca neclara”, au adaugat ei, potrivit surselor citate.

Putin peste un milion de persoane sub 50 de ani au murit de cancer in 2019 (in plus cu 28% fata de 1990), potrivit studiului. Cancerele cu cele mai multe decese au fost cele de san, trahee, plamani, intestin si stomac.

Cancerul mamar a fost cel mai frecvent tip de cancer diagnosticat in ultimii 30 de ani. Insa cancerele cu cea mai rapida crestere sunt cele de la nivelul nazofaringelui si cele de prostata. In schimb, cancerul de ficat a scazut cu 2,9% anual.

Cercetatorii au folosit date din Studiul Global Burden of Disease din 2019 si au analizat ratele a 29 de tipuri de cancer diferite in 204 tari. Cu cat tara este mai dezvoltata, cu atat rata cancerului este mai mare in randul celor sub 50 de ani, mai arata studiului.

Acest lucru ar putea sugera ca tarile mai bogate dotate cu sisteme de sanatate mai bune detecteaza cancerul mai devreme, insa doar cateva tari testeaza persoanele sub 50 de ani pentru anumite tipuri de cancer, mai noteaza cercetatorii.

Etichete: cazuri cancer persoane sub 50 de ani, diagnosticare cancer

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: