Strategie noua de fabricare a vaccinurilor bazata pe blocarea virusurilor vii intr-un hidrogel

28/03/2023
Strategie noua de fabricare a vaccinurilor bazata pe blocarea virusurilor vii intr-un hidrogel

Strategie noua de fabricare a vaccinurilor bazata pe blocarea virusurilor vii intr-un hidrogel

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/strategie-noua-de-fabricare-a-vaccinurilor-bazata-pe-blocarea-virusurilor-vii-intr-un-hidrogel/

Cercetatorii au dezvoltat o noua strategie de fabricare a vaccinurilor care se bazeaza pe blocarea virusurilor vii intr-un hidrogel protector pentru a activa reactia imunitara intr-o maniera mai rapida, sigura si eficienta, informeaza Xinhua.

Amenintarea unei noi epidemii virale a subliniat nevoia de a avea la dispozitie vaccinuri pregatite deja pentru utilizare si care sa fie sigure si eficiente. Insa strategiile bazate pe folosirea unor virusuri intregi, precum cele inactivate, tind sa furnizeze o imunitate redusa, ingrijorari legate de siguranta si procese de fabricatie mari consumatoare de timp, afectand aplicarea lor pe scara extinsa, relateaza si Agerpres.

Astfel, cercetatorii de la Universitatea Zhejiang din orasul Hangzhou si cei de la Institutul de Biotehnologie din Beijing au demonstrat eficacitatea unui vaccin experimental, bazat pe virusul viu Zika de tip salbatic, un virus ARN monocatenar transmis de tantari.

Ei au blocat acel virus intr-un hidrogel obtinut din structura polizaharidei Chitosan, care impiedica evadarea particulelor virale prin interactiuni electrostatice, dar permite trecerea celulelor imunitare.

Potrivit unui studiu publicat in cel mai recent numar al revistei Nature Biomedical Engineering, vaccinul astfel obtinut, injectat subcutanat unor grupuri de soareci, a demonstrat ca este capabil sa activeze reactiile imunitare innascute, ducand la imunitate umorala si celulara si protejandu-le pe rozatoare de infectia letala cu virusul Zika.
Cercetarea, desfasurata pentru a dovedi validitatea noului concept medical, sugereaza ca tulpinile virulente ale virusurilor pot fi transformate in mod direct in vaccinuri eficiente prin captarea lor in micromedii de blocare virala, create artificial.

Etichete: vaccinuri, vaccinuri virusuri vii, fabricare vaccinuri

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: