Stadiul investigatiilor necesare pentru accesul la tratament fara interferon

09/11/2015

Stadiul investigatiilor necesare pentru accesul la tratament fara interferon

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/stadiul-investigatiilor-necesare-pentru-accesul-la-tratament-fara-interferon/

CNASPentru intocmirea dosarelor medicale necesare in tratamentul fara interferon al hepatiei virale C si cirozei hepatice C, pana la data de 6 noiembrie 2015 au fost distribuite catre medici un numar de 2.145 de vouchere.

925 de pacienti au intrat in posesia acestor vouchere, in baza carora au fost efectuate investigatii pentru 801 pacienti.

Pana in prezent laboratoarele au prelucrat un numar de 457 de seturi de investigatii. Rezultatele investigatiilor efectuate pana acum arata ca doar 60% dintre pacienti indeplinesc criteriile necesare pentru accesul la tratament fara interferon.

“Medicii specialisti care au primit voucherele trebuie sa evalueze cu responsabilitate pacientul caruia ii recomanda efectuarea setului de investigatii, tinand cont de criteriile de includere in tratament. Voucherele au fost distribuite strict pentru intocmirea dosarelor pentru aprobarea tratamentului fara interferon”, a declarat Vasile Ciurchea, presedintele CNAS.

In data de 4 noiembrie 2015 a fost publicat in Monitorul Oficial protocolul trapeutic pentru tratamentul fara interferon al hepatiei virale C si ciroza hepatica C.

De asemenea, pe site-ul CNAS se afla publicata lista completa a centrelor in care se afla medicii care intocmesc dosarele, monitorizeaza si prescriu tratamentul fara interferon.

Pasii pe care trebuie sa ii parcurga pacientul cu hepatita C si ciroza hepatica C pentru accesul la tratament fara interferon:

  • Pacientul, cu bilet de trimitere de la medicul de familie si cardul de sanatate, se va prezenta pentru consultatie si evaluare la un medic specialist din unul dintre centrele desemnate din tara.
  • In urma evaluarii, daca acesta corespunde criterilor de eligibilitate conform protocolului elaborat de comisia de specialitate a Ministerului Sanatatii, pacientul va primi voucherul pentru investigatiile necesare la dosarul de aprobare.
  • Voucherul va fi utilizat pentru efectuarea setului de investigatii necesare in unul dintre laboratoarele agreate de furnizorul tratamentului fara interferon.
  • Rezultatul primit de la laborator va fi inmanat medicului curant care, daca in urma investigatiilor stabileste ca pacientul corespunde criteriilor de eligibilitate, intocmeste dosarul pentru aprobarea tratamentului si il inmaneaza pacientului.
  • Pacientul va depune dosarul la casa de asigurari cu care se afla in relatie contractuala medicul curant
  • Casa de asigurari judeteana va transmite dosarul la CNAS
  • Comisia de specialitate din cadrul CNAS analizeaza dosarul si transmite decizia casei de asigurari unde a fost depus dosarul de catre pacient
  • Casa de asigurari judeteana va transmite pacientului decizia comisiei CNAS.
  • In cazul in care dosarul este aprobat, pacientul merge cu decizia de aprobare la medicul curant, care ii va elibera prescriptia medicala.

Va reamintim ca in data de 1 octombrie 2015, CNAS a semnat contractul cost-volum-rezultat pentru tratamentul fara interferon al hepatitei cronice virale C si cirozei hepatice C, in baza caruia vor beneficia de tratament pacientii cu stadiul de fibroza F4.

Pe site-ul CNAS, la sectiunea “informatii pentru asigurati” – “medicamente” – tratament fara interferon”, pacientii pot accesa un document cu informatii utile privind modul de administrare a tratamentului fara interferon.

 

Autor: FormareMedicala.ro

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri:

Senatul a respins proiectul privind obligativitatea certificatului Covid la locul de munca

Solidaritatea Sanitara: 23% din munca unui medic dintr-un spital Covid este neplatita

Managerul SJU Bistrita: Dati drumul la tratamentul antiviral din zona de prespital

ECDC: Sezonul gripal ar putea fi unul sever

Arafat: Solidaritatea pe care o vedem ne face sa simtim ca suntem cu prietenii alaturi