Spitalul ‘Victor Babes’ Timisoara – primul spital de stat din vestul tarii care va avea un PET-CT

23/06/2021
Spitalul ‘Victor Babes’ Timisoara – primul spital de stat din vestul tarii care va avea un PET-CT

Spitalul ‘Victor Babes’ Timisoara – primul spital de stat din vestul tarii care va avea un PET-CT

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/spitalul-victor-babes-timisoara-primul-spital-de-stat-din-vestul-tarii-care-va-avea-un-pet-ct/

Spitalul de Boli Infectioase si Pneumoftiziologie ‘Dr. Victor Babes’ din Timisoara va avea primul aparat PET-CT dintr-o unitate sanitara de stat din vestul Romaniei. Acest lucru va permite diagnosticarea, stadializarea si monitorizarea pacientilor cu diferitae forme de cancer.

“Cu ajutorul acestei investigatii reusim o diagnosticare precoce a formelor tumorale, vedem activitatile metabolice ale tesuturilor si putem identifica tipul de cancer, uneori chiar inainte ca modificarile structurale sa se produca, localizarea acestuia si posibilele metastaze. De asemenea, dupa terminarea chimio sau radioterapiei, analiza imagistica cu ajutorul PET-CT ne poate spune daca tratamentul a avut succes. Investigatia se face prin injectarea in organismul pacientului a unei molecule de glucoza radioactiva care, prin fluorescenta, permite identificarea zonelor cu probleme”, a declarat si directorul medical al Spitalului ‘Victor Babes’ Timisoara, dr. Diana Manolescu, citata de Agerpres.

Aparatul va fi montat intr-un corp al cladirii in care functioneaza acum centrul antifumat, din care se va pastra o parte, dar care va fi inaltata cu un etaj si recompartimentata, incluzand atat spatiul destinat aparatului, cat si birouri si sali de consultatii.

“Vom propune in Comisia de Pneumologie a Ministerului Sanatatii ca investigatiile pentru pacientii cu risc crescut de cancer pulmonar sa fie gratuite. Vorbim de tumorile pulmonare. De asemenea, in colaborare cu comisiile de medicina interna, gastroenterologie, cardiologie, oncologie, radioterapie si chiar pediatrie, sa realizam un program prin care investigatiile de acest fel sa fie decontate de catre Casa Judeteana de Sanatate. Banatul este pe primele locuri in ceea ce priveste incidenta cazurilor de cancer. Aparatul pe care il vom folosi, PET-CT, speram pe cale larga, sa depisteze intr-un stadiu precoce diversele forme de boli neoplazice si astfel tratamentul ce poate fi administrat pacientilor sa poata incepe cat mai repede”, spune dr. Cristian Oancea. managerului spitalului, potrivit sursei citate.

Principalii beneficiari ai investigatiilor imagistice realizate cu ajutorul PET-CT-ului vor fi pacientii suspectati de cancer pulmonar, dar analizele imagistice vor putea fi facute in viitor si pacientilor cu alte boli neoplazice.

In sistemul sanitar de stat din Romania mai sunt, in prezent, doar doua asemenea aparate, la Clinica de Pneumologie Iasi si la Spitalul Universitar de Urgenta Militar Central ‘Dr. Carol Davila’, astfel Spitalul ‘Victor Babes’ Timisoara urmand sa devina a treia unitate sanitara din tara si prima din zona de vest a Romaniei unde va functiona un PET-CT.

Scanarea PET-CT permite cresterea acuratetii, dar si stabilirea cu certitudine a diagnosticului pacientilor care prezinta formatiuni tumorale. Investigatia este superioara unui examen imagistic de tip Computer Tomograf si reprezinta una dintre cele mai avansate metode de investigatie imagistica.

Etichete: PET-CT, spitalul victor babes timisoara

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: