Spitalul Victor Babes Timisoara: Investigatii gratuite pentru depistarea cancerului de san

24/08/2023
Spitalul Victor Babes Timisoara: Investigatii gratuite pentru depistarea cancerului de san

Spitalul Victor Babes Timisoara: Investigatii gratuite pentru depistarea cancerului de san

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/spitalul-victor-babes-timisoara-investigatii-gratuite-pentru-depistarea-cancerului-de-san/

Spitalul Victor Babes Timisoara reia proiectul unic in Romania de investigare gratuita pentru depistarea cancerului de san a femeilor internate in unitatea sanitara. Evaluarea imagistica se face la patul pacientelor.

“Din aceasta saptamana, reluam campania desfasurata anul trecut, pe o perioada de 3 luni, prin care pacientelor internate in Spitalul Victor Babes Timisoara le-au fost efectuate gratuit ecografii de san. Mai multi medici radiologi vor merge in saloanele unde sunt internate femei si vor face investigatia imagistica la patul pacientelor.”, precizeaza insitutia medicala, intr-un comunicat de presa.

Cancerul de san este a doua cauza de mortalitate in bolile oncologice. Statisticile arata ca, in fiecare an, aproape 10.000 de femei sunt diagnosticate cu aceasta afectiune maligna care, daca este depistata intr-un stadiu incipient, poate fi tratata, iar rata de supravietuire poate sa ajunga si la 95 la suta.

“Investigatia este de doar cateva minute, nu e dureroasa, iar imaginea obtinuta cu ajutorul ecografului, care este unul de ultima generatie, are un grad de acuratete ridicat. Cu ajutorul acestei evaluari imagistice pot fi depistati eventualii nodului mamari sau identificate alte modificari ale structurii tesutului glandular. Daca exista suspiciuni, putem indica efectuarea unei mamografii sau a unui IRM de san, asta din punct de vedere imagistic, sau a unei biopsii mamare pentru diagnosticul de certitudine. Pentru aceste investigatii avem colegi care vor merge in saloane, la paciente, si vor realiza acolo ecografiile de san”, spune conf. dr. Diana Manolescu – director medical Spitalul de Boli Infectioase si Pneumoftiziologie Dr. Victor Babes Timisoara.

Romania nu are in prezent un program national de screening pentru cancerul de san. Exista in derulare mai multe programe regionale sau locale, dar pe termen limitat. De altfel, Spitalul de Boli Infectioase si Pneumoftiziologie Dr. Victor Babes este implicat intr-o asemenea campanie de depistare precoce a cancerului de san impreuna cu Spitalul Municipal Timisoara si cu Institutul Oncologic “I. Chiricuta” Cluj Napoca, iar beneficiarii acestui program sunt femeile cu varsta intre 50 si 69 de ani, fara istoric de boli neoplazice mamare, care pot beneficia de o mamografie gratuita.

“In urma cu trei ani, am demarat un proces de dezvoltare si modernizare a Laboratorului de Radiologie si Imagistica din cadrul Spitalului Victor Babes. Am inceput cu achizitia aparatului cu rezonanta magnetica ce poate fi folosit, pe langa multe alte investigatii, si pentru IRM de san. Aceasta investigatie se foloseste in screening-ul pacientelor cu o densitate mare a tesutului mamar. Am continuat cu aducerea in unitatea sanitara a unui mamograf cu tomosinteza care ofera imagini cu o claritate ridicata, pentru depistarea nodulilor mamari. Toate aceste aparate contribuie la depistarea precoce a cancerului de san, o boala ce poate fi tratata cu sanse foarte mari de vindecare, daca este depistata intr-un stadiu incipient. Mai mult, in unele cazuri, diseminarea cancerului mamar poate duce la aparitia si dezvoltarea unor metastaze si la plaman, care fac ca rata de supravietuire in aceste situatii sa fie una foarte redusa. Si, este dureros, ca medic si ca femeie, sa stii ca poti sa preintampini agravarea unei afectiuni oncologice sau sa o depistezi intr-un stadiu incipient cand poate fi vindecata, si sa nu poti interveni pentru ca nu ai aparatura necesara. Din aceste considerente, am si incheiat un contract cu Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate, pentru a putea oferi gratuitate femeilor care vor sa beneficieze de o mamografie, iar in cazul celor internate in spital le oferim posibilitatea unei investigatii gratuite de ecografie de san”, a mai precizat conf. dr. Diana Manolescu – director medical Spitalul de Boli Infectioase si Pneumoftiziologie Dr. Victor Babes Timisoara.

Sursa foto: Spitalul Victor Babes Timisoara/FB

Etichete: depistare cancerul de san, investigatii gratuite cancerul de san, spitalul victor babes timisoara

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: