Spitalul Victor Babes Timisoara: Crestere accentuata a cazurilor de pneumonie comunitara

17/05/2022
Spitalul Victor Babes Timisoara: Crestere accentuata a cazurilor de pneumonie comunitara

Spitalul Victor Babes Timisoara: Crestere accentuata a cazurilor de pneumonie comunitara

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/spitalul-victor-babes-timisoara-crestere-accentuata-a-cazurilor-de-pneumonie-comunitara/

In fiecare zi, 10 -12 pacienti se prezinta in Ambulatoriu sau la Camera de Garda a Spitalului de Boli Infectioase si Pneumoftiziologie Dr. Victor Babes Timisoara cu suspiciunea de pneumonie comunitara. Aceasta reprezinta o afectiune inflamatorie acuta a parenchimului pulmonar, de origine infectioasa.

Potrivit unitatii medicale, pneumonia comunitara se transmite pe cale respiratorie, avand o rata de mortalitate de aproape 15 la suta in cazul pacientilor cu comorbiditati. Deficitul de imunitate este principala cauza de imbolnavire.

Timp de aproape 2 ani, datorita protectiei oferite de purtarea mastilor, aproape ca nu am putut sa vorbim de penumonii comunitare. Asa cum ii spune si numele, imbolnavirea se produce in comunitate. Transmiterea este foarte ridicata, si asta indeosebi in cazul persoanelor imunocompromise. Odata cu renuntarea la purtarea mastii, au inceput sa apara, si acum chiar sa creasca numarul celor care dezvolta o asemenea pneumonie. Din fericire, in majoritatea cazurilor vorbim de forme usoare, care se pot trata ambulatoriu. Daca, insa, pacientul are comorbiditati, se impune internarea lui in spital pentru administrarea tratamentului. Si in aceasta grupa intra persoanele care au neoplazii, boli renale cronice, BPOC (Boala Pulmonara Cronica Obstructiva), bronsiectazii, in general, persoane cu imunitate compromisa si care pot prezenta risc vital”, spune dr. Geru Gabriel ,medic primar pneumolog, Spitalul de Boli Infectioase si Pneumoftiziologie Dr. Victor Babes Timisoara, potrivit unui comunicat de presa.

Pneumonia comunitara se manifesta prin febra inalta, peste 38 de grade, cu debit acut, frisoane, junghiuri toracice, tuse cu expectoratii, dificultati de respiratie, mialgii, hemoptizie (sputa cu sange), cefalee si chiar durere abdominala.

Pana acum vorbeam de o specificitate temporala a cazurilor, in sensul ca majoritatea apareau primavara devreme si toamna. Acum am constatat o crestere a numarului de persoane ce contracteaza penumonii chiar si in aceasta perioada de primavara tarzie, cand temperaturile sunt de peste 22-25 grade. Practic, nu doar ca am revenit la numarul de cazuri de dinainte de pandemie, dar putem vorbi si de o crestere a acestora, iar principalul factor este aceasta imunitate scazuta a pacientilor. Iar in cazul pacientilor cu comorbiditati, exista chiar posibiltatea de aparitie a unor complicatii care pot duce la insuficienta respiratorie, chiar soc septic, si, de aceea, cei care prezinta un asemenea risc raman internati in spital. Recomandarea mea ar fi ca batranii sau cei cu afectiuni grave sa continue sa poarte masca atunci cand sunt in colectivitati mari. Trebuie sa ne gandim ca, totusi, penumonia comunitara are o mortalitate de aproape 15 la suta in cazul pacientilor care ajung sa necesite spitalizare”, mai spune dr. Gabriel Geru, potrivit sursei citate.

In ultima saptamana, la Spitalul de Boli Infectioase si Pneumoftiziologie Dr. Victor Babes Timisoara au fost investigati pentru pneumonie comunitara peste 40 pacienti.

Etichete: pneumonie comunitara, simptome pneumonie comunitara, spital victor babes timisoara

 

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: