Specializare in Podiatrie, in curand si in Romania

02/07/2015

Specializare in Podiatrie, in curand si in Romania

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/specializare-in-podiatrie-in-curand-si-in-romania/

picior-diabetSpecializarea in podiatrie este adresat membrilor Asociatia de Podiatrie, care, ulterior, vor deveni la randul lor responsabili cu instruirea asistentilor medicali ce vor urma viitorul program educational destinat specializarii in domeniul podiatriei.

Proiectul de formare a specialistilor va incepe in septembrie 2015, iar cursurile se vor derula sub indrumarea si acreditarea Scolii Nationale de Sanatate Publica, Management si Perfectionare in Domeniul Sanitar.

Impactul anticipat, odata cu dezvoltarea podiatriei in Romania, se refera nu doar la o ingrijire imbunatatita a persoanelor care sufera de afectiuni ale picioarelor, in principal a celor cu picior diabetic, ci si la o reducere a costurilor pentru sistemul de sanatate.

“Dincolo de beneficiile legate de imbunatatirea calitatii vietii pentru persoanele cu diabet zaharat care au complicatii precum piciorul diabetic, dar si pentru cei cu alte afectiuni ale picioarelor, infiintarea meseriei de podiatru va avea, cu siguranta, efecte socio-economice pozitive. Avand in vedere ca podiatrul are, in primul rand, un rol de preventie in cadrul echipei multidisciplinare care ingrijeste persoana cu diabet, evitarea complicatiilor pe care aceasta afectiune le poate genera inseamna implicit o reducere a costurilor. A costurilor cu tratamentul, cu ingrijirile suplimentare, daca ne gandim la situatiile extrem de complicate unde intervin amputatii, si care nu sunt deloc rare, a costurilor sociale, pentru ca in asemenea cazuri persoanelor respective le sunt alocate fonduri suplimentare, cum ar fi pensii de handicap”, a declarat dr. Norina Gavan, Presedintele Asociatiei de Podiatrie.

In Romania, numarul de amputatii zilnic, in randul persoanelor cu diabet zaharat ajunge, in medie, la 62, indica specialistii.

In lume, la fiecare 20 de secunde are loc o amputatie la o persoana cu diabet zaharat.

Federatia Internationala de Diabet estimeaza ca daca podiatrii ar face parte din echipa pluridisciplinara implicata in ingrijirea persoanelor cu diabet, numarul de amputatii ar putea fi redus cu pana la 85%.

Asociatia de Podiatrie isi propune sa dezvolte specialitatea de podiatrie in randul asistentilor medicali si sa creeze meseria de podiatru in Romania.

Astfel, Romania se poate alatura initiativei internationale care urmareste extinderea acestei specialitati si pregatirea de profesionisti in prevenirea si tratarea afectiunilor picioarelor.

1 Comentarii

  1. Mihaela Nastase says:

    Buna ziua!
    Sunt interesata de o specializare in podiatrie.
    Va multumesc!

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri:

Testare pentru depistarea Covid, cu teste gratuite, in peste 100 de farmacii

CNCAV: Vaccinarea cu doza a treia si in cabinetele medicilor de familie

OMS recomanda un tratament preventiv impotriva formelor grave de Covid

Florin Citu, despre vaccinarea obligatorie: Ar trebui sa fie ultima varianta

Chestionarul de exprimare a intentiei de vaccinare pentru elevi, validat