Specialistii in sanatate lanseaza un SOS nutritional

12/07/2011

Specialistii in sanatate lanseaza un SOS nutritional

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/specialistii-in-sanatate-lanseaza-un-sos-nutritional/

In toamna se va constitui in Romania Asociatia Nationala de Sanatate prin Alimentatie (ANSA), au anuntat specialistii in diabet, nutritie si boli metabolice prezenti la prima editie a Conferintei Nationale Sanatate prin Alimentarie, care s-a desfasurat pe 9 iulie in Bucuresti.

“Va fi un SOS nutritional si isi va propune elaborarea unui abecedar cu zece lectii de cultura nutritionala”, a precizat prof.univ.dr. Nicolae Hancu, presedintele de onoare al Federatiei Romane de Diabet, Nutritie si Boli metabolice.

Dr. Rodica Tanasescu, presedinta Societatii de Medicina de Familie a salutat ideea, spunand ca medicii de familie au si ei nevoie de mai multe informatii in acest domeniu.

Prof.univ.dr. Mariana Graur, presedintele Societatii de Nutritie din Romania a afirmat ca pentru implementarea Ghidului unei Alimentatii sanatoase, care de multa vreme se afla pe siteul Ministerului Sanatatii, este necesara implicarea specialistilor, dar si a ministerului astfel incat acest ghid sa ajunga la nivel de politici de sanatate. Din pacate, nutritia nu este un obiect obligatoriu in facultatile de medicina si acesta ramane un off al meu”, a tinut sa precizeze prof. dr. Graur.

Dr. Cristina Nita, medic primar diabet, nutritie si boli metabolice la Centrul Clinic de profil din Cluj Napoca a spus ca “medicii pot reprezenta o rata de limitare in sistemul actual, majoritatea fiind orientati spre diagnostic si actiuni terapeutice”. De altfel, la Conferinta Nationala Sanatate prin Alimentatie au participat peste 300 de persoane: medici nutritionisti, medici de familie, cardiologi, internisti, diabetologi, pediatri, gastroenterologi, farmacisti, evenimentul fiind organizat sub egida Academiei Romane. Cardiologii au avut ocazia sa traga un semnal de alarma cu privire la incidenta bolilor cardiovasculare in Romania si la nivel mondial. 10% din populatia planetei moare anual din cauza acestor afectiuni.

De asemenea, un alt semnal de alarma a fost tras de catre prof.univ.dr.Amorin Popa, seful Comisiei Nationale de Diabet, Nutritie din Boli Metabolice, care a subliniat faptul ca obezitatea a crescut de trei ori in ultimii zece ani la populatia din Romania si este una din principalele cauze de aparitie a diabetului zaharat de tip II, a hipertensiunii si bolilor cardiovasculare, afectiuni cu incidenta crescuta in Romania. „Consider ca initiativa noastra de a organiza o manifestare stiintifica despre principiile alimentatiei sanatoase la romani si-a atins scopul. Succesul acestui eveniment reiese din interesul aratat atat de companiile responsabile in promovare unui stil de viata sanatos, precum si de persoanele care s-au înregistrat în numar foarte mare la eveniment”, a declarat prof.univ.dr. Nicolae Hancu.In cadrul manifestarii, specialistii au fost anuntati ca peste 5 ani si romanii vor fi obligati sa eticheteze alimentele ca in Uniunea Europeana, adica sa puna cateva informatii nutritionale obligatorii peste tot.

Noile reguli se vor aplica pe intreg teritoriul Uniunii Europene, dupa ce Parlamentul European a adoptat, saptamana trecuta, un regulament privind informarea consumatorilor asupra produselor alimentare, prin care cumparatorii vor avea acces la informatii mult mai detaliate si mult mai usor de inteles.

Autor: redactor sef: Alexandra Manaila
Sursa: www.paginamedicala.ro

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: