Solutii privind scaderea mortalitatii infantile

27/11/2012

Solutii privind scaderea mortalitatii infantile

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/solutii-privind-scaderea-mortalitatii-infantile/

In cadrul workshop-ul “Program prioritar de sanatate publica in Romania: reducerea mortaliitatii infantile si a consecintelor prematuritatii” organizat de Salvati Copiii Romania, specialisti in sanatate publica, neonatologie, pediatrie, obstetrica-ginecologie, endocrinologie si reprezentanti ai moaselor si asistentilor medicali au discutat o serie de propuneri pentru formularea unor politici de sanatate avand ca obiectiv o si mai puternica reducere a ratei mortalitatii infantile din Romania.

Rata mortalitatii infantile din Romania a scazut semnificativ in perioada 1990-2010, atat ca procent, cat si ca cifre absolute, 8471 decese in 1990, 2250 in 2009 si, respectiv, 1850 in 2011, insa , conform datelor furnizate de Institutul National de Statistica,Romania se mentine pe primul loc in Uniunea Europeana, cu o rata a mortalitatii infantile de 9,4 la 1000 de copii nascuti vii in 2011. La nivel mondial, un copil moare la fiecare patru secunde. La noi in tara un copil mai mic de un an moare la fiecare 5 ore, iar cauza principala a mortalitatii infantile o reprezinta nasterile premature.

Solutii privind scaderea mortalitatii infantile:

 • Cresterea adresabilitatii femeilor insarcinate la medic in primele luni de sarcina, pentru care s-au propus continuarea campaniilor comunitare de educare a gravidelor, in special din zonele defavorizate si cu sprijinul societatii civile. Situatia actuala este alarmanta in unele comunitati: 22% din femeile gravide nu sunt in evidenta unui medic de familie, iar 67% dintre acestea nu au facut nicio ecografie in timpul sarcinii. De asemenea, este necesara introducerea unor mentiuni de coercitie la capitolul de asistenta primara din noua Lege a Sanatatii aflata acum in dezbatere publica.

 • Sprijinirea medicilor de familie in urmarirea prenatala a gravidelor cu risc scazut prin implicarea activa a moaselor. Totodata, pentru sarcinile cu risc crescut identificate de acestia, se doreste dezvoltarea unei retele piramidale de expertiza, formata din  specialisti in obstetrica si medicina materno-fetala care sa preia din teritoriu ingrijirea gravidelor cu risc.

S-a discutat si despre beneficiile unui sistem de servicii medicale in care pe langa dreptul la asistenta medicala, femeile gravide au si un minim de obligatii, cum ar fi posibilitatea de a pierde calitatea de asigurat in cazul in care viitoarea mama nu se prezinta la medicul de familie pentru luarea in evidenta.

 • Ameliorarea structurilor din maternitatile de referinta judetene  de nivel II nu numai la nivel de echipamente, ci si la nivel de expertiza. De exemplu, se doreste ca toate unitatile de urgenta din teritoriu care preiau nou-nascuti, sa aplice un protocol standardizat care a fost creat de organismele profesionale pentru reanimarea in prima ora de viata, numita „the golden hour”, ce va reduce riscul de handicap al nou nascutilor prematur.

 • Dezvoltarea structurilor maternitatilor de nivel III care ingrijesc nou-nascuti cu prematuritate extrema, dar si cresterea numarului de nou-nascuti prematur care se nasc in unitati sanitare cu expertiza adecvata, prin cresterea expertizei unitatilor sanitare de nivel II in a recunoaste cazurile cu risc si a organiza transport in utero a viitorilor prematuri.

 • Crearea unui program de urmarire a dezvoltarii copilului nascut prematur pe termen mediu si lung prin crearea unei baze de date care sa cuprinda toti nou-nascutii prematur si cu greutate mica la nastere, ce va fi completata de toti medicii implicati in urmarirea copilului, accesabila atat de catre specialisti, cat si de medicii de familie.

 • Reducerea mortalitatii infantile prin anomalii congenitale, dintre care 48% sunt malformatii cardiace, prin organizarea unui diagnostic precoce al tipului de malformatie si transportul in timp util, ideal in utero,  al nou-nascutului in centre cu expertiza chirurgicala adecvata, precum si cresterea numarului acestor centre.

 

Articol realizat de Echipa de redactie FormareMedicala.ro

Autor: Dorina Pirau

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri:

Urmatoarele saptamani, relevante privind evolutia tulpinii Omicron

Medicul Irinel Popescu, trimis in judecata de DNA

Campanie de informare: Comportamentul preventiv sa fie regula

Proiectul privind certificatul digital COVID va ajunge, in cateva zile, in Parlament

Rafila: Dezvoltam un proiect care permite testarea extinsa la nivelul medicilor de familie