Solicitarile medicilor de familie privind eficientizarea activitatii in timpul crizei Covid-19

16/03/2020

Solicitarile medicilor de familie privind eficientizarea activitatii in timpul crizei Covid-19

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/solicitarile-medicilor-de-familie-privind-eficientizarea-activitatii-in-timpul-crizei-covid-19/

Stimati decidenti,

In aceste zile, cei care raspund de limitarea efectelor acestei situatii neintalnite in ultimele decenii trebuie sa ne sprijine, pentru ca noi, cei aflati in prima linie, medici si asistenti deopotriva, sa putem sa ajutam populatia.

Este urgent nevoie sa se rezolve cateva aspecte practice:

a. Solicitam imperios dotarea urgenta, in regim de gratuitate, cu toate materialele dezinfectante, de protectie, materiale sanitare necesare, a tuturor unitatilor care ofera servicii medicale in sistemul public de sanatate, inclusiv a cabinetelor de medicina de familie.

b. Aprovizionarea cu aceste materiale, dar si cu vaccinuri, direct la cabinet, pe baza unei programari telefonice, fara aglomerari la sediul directiilor de sanatate publica.

c. Schimbari legislative in regim de urgenta, care sa permita eficientizarea acordarii serviciilor medicale, fara a pune pacientii pe drumuri inutile si potential periculoase:

– Sa se permita consultatia si triajul telefonic, sau online, servicii decontate de catre casele de asigurari, pentru a limita prezentarea, uneori inutila si riscanta, la cabinete.

– Renuntarea la obligativitatea utilizarii sistemului informatic, in conditiile functionarii deplorabile a acestuia. Acest fapt creste timpul de asteptare a pacientilor, punandu-I in pericol. Toate serviciile medicale trebuie recunoscute si validate!

– Renuntarea la restrictiile de prescriere a medicamentelor cu una si doua stelute, cele mai frecvent folosite de catre pacienti!

– Renuntarea la nevoia de a innoi scrisorile medicale pentru boli cronice cu evolutie favorabila, pentru a evita plimbarea pacientilor in mediile medicale! Pacientii nostri cronici trebuie protejati!

– Sa se permita oficial utilizarea cardului de catre un membru al familiei, pentru a evita prezentarea la cabinet a pacientilor fragili!

Continut educational:

– Sa se permita cabinetelor adoptarea unui program flexibil, care sa reduca riscul imbolnavirilor medicilor si asistentilor medicali din cabinetele noastre!

– Sa se realizeze o modalitate mai simpla pentru inlocuirea medicilor care vor fi infectati cu SARS-CoV-2, fara a perturba acordarea asistentei medicale!

– Sa se permita inlocuirea retetelor galbene si verzi cu retete electronice simple, cu o serie specifica.

– Plata consultatiilor din aceasta perioada, dat fiind ca este final de trimestru si aproape toti medicii de familie si-au terminat „portiile” impuse de contractul cu CNAS.

Consiliul de conducere al Asociatiei Medicilor de Familie Bucuresti- Ilfov

Etichete: asociatia medicilor de familie bucuresti ilfov, AMFB, solicitari medici de familie, cabintele medicina familiei, sistem informatic de sanatate, retete pacienti cronici, procedura coronavirus

Autor: Adriana Pavel

1 Comentarii

  1. Laura Ciuntu says:

    Trebuie cerută dublarea prețului consultatiilor nu creșterea lor ,deoarece acum se prezintă mai puțini pacienți
    Cum demonstrăm că acordam multe consultații la telefon? Acestea sunt tot pe timpul și energia noastră?
    Vor fi plătite?
    Cand vom primi materiale de protecție după ce ne-au împins în linia întîi?

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: