Solicitare de majorare a bugetului de medicamente

16/12/2019
Solicitare de majorare a bugetului de medicamente

Solicitare de majorare a bugetului de medicamente

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/solicitare-de-majorare-a-bugetului-de-medicamente/

Reprezentantii Asociatiei Producatorilor de Medicamente Generice (APMGR) solicita majorarea bugetului pentru medicamente si eliminarea din calculul taxei clawback a valorii consumului tratamentelor din spitale.

Potrivit asociatiei, cele mai recente prognoze indica faptul ca taxa clawback ce va ajunge in trimestrul patru al acestui an la un nivel de 33 – 34%, ‘va adanci criza medicamentelor generice’ si va ‘periclita’ existenta companiilor care le produc.

“Rezolvarea injustitiei taxei clawback, o masura cuprinsa in Programul de guvernare si considerata de actualul ministru al Sanatatii, domnul dr. Victor Costache, prioritatea zero, a fost exprimata in spatiul public de nenumarate ori, dar, din pacate, pana la acest moment, nu s-a luat nicio masura. Am subliniat in nenumarate randuri importanta implementarii urmatoarelor masuri ce trebuie aplicate din luna decembrie a anului in curs si anume: ajustarea cu inflatia a bugetului de medicamente, adica 4,63%, conform INS, mai exact 75 milioane lei pe trimestru; eliminarea din calculul taxei clawback a valorii consumului de medicamente din spitale, aproximativ la 8 – 9% din consumul trimestrial total”, se precizeaza intr-un comunicat de presa trimis de APMGR.

Conform sursei citate, Ministerul Sanatatii decide compensarea unor molecule inovative ‘cumpe, conform proiectului de modificare si completare a anexei HG 720/2008 aflat in dezbatere publica, cu un impact de aproximativ 156 de milioane lei pe an, fara alocarea unui buget suplimentar.

“Intelegem si sustinem necesitatea introducerii de noi molecule inovative si de a asigura accesul pacientilor la tratamente inovatoare, dar consideram ca autoritatile trebuie sa asigure sursele de finantare pentru acestea si sa nu lase aceasta responsabilitate pe umerii industriei. De fapt, este o cerinta legala ce trebuie respectata. (…) Taxa clawback impreuna cu politica celui mai mic pret sunt o bariera in calea accesului pacientilor la medicamentele generice, fapt ce a generat retragerea din piata a peste 2.500 de medicamente generice, dar si o bariera in calea atragerii de noi investitori straini”, mai scrie in comunicatul mentionat.

Etichete: medicamente generice, medicamente inovative, buget medicamente, medicamente noi, apmgr

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: