“Solicit Guvernului demararea, de urgenta, a unei campanii nationale de promovare a cardului de sanatate”

12/03/2015

“Solicit Guvernului demararea, de urgenta, a unei campanii nationale de promovare a cardului de sanatate”

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/solicit-guvernului-demararea-de-urgenta-unei-campanii-nationale-de-promovare-cardului-de-sanatate/

card 1Incepand cu 1 mai 2015, serviciile medicale din Romania vor fi validate si decontate doar in baza cardului national de sanatate. Cardul va deveni instrumentul obligatoriu de confirmare a prestarii serviciilor din sistem. 

 “Desi instrument strategic, de interes national, cardul de sanatate este insuficient promovat. Pana acum, nici Guvernul Romaniei, nici Ministerul Sanatatii nu s-au implicat activ in infomarea cetatenilor cu privire la utilizarea cardului de sanatate si importanta lui. Casa Nationala de Asigurari de Sanatate incerca sa suplineasca responsabilitatile pe care Guvernul si Ministerul le au in acest sens, insa acest efort nu este deloc suficient si eficient. Nici in momentul de fata nu exista o campanie nationala sustinuta pentru promovarea cardului national de asigurari de sanatate. Mai mult decat atat, niciuna dintre cele trei instutitii responsabile de sanatatea romanilor nu a reusit sa raspunda, pana acum, tuturor intrebarilor legate de cardul national de sanatate”, spune europarlamentarul Cristian Busoi intr-un comunicat de presa.

Europarlamentarul care a fost si presedinte al CNAS mai face o solicitare publica asupra factorilor de decizie de a demara o campanie de promovare a cardului de sanatate.

“Cardul de sanatate este cel mai important proiect strategic in domeniul sanatatii. Cu toate acestea, medicii care au inceput sa lucreze cu acest instrument intampina deja probleme. De la erori, pana la blocarea cardurilor. Pe de alta parte, sute de mii de carduri nu au ajuns inca la asigurati. Numai in Bucuresti, peste o suta de mii de romani asteapta inca sa intre in posesia acestui instrument care va deveni, in foarte scurt timp, obligatoriu. Ce va face o persoana care este asigurata, dar nu a intrat inca in posesia cardului? Dar daca se va bloca cardul din pricina sistemului IT si nu din cauza tastarii gresite in mod repetat a codului PIN? 

Fac un apel la responsabilitate si la respectarea drepturilor tuturor pacientilor de a fi informati cu privire la modul in care pot beneficia de serviciile medicale. Guvernul trebuie, in ultimul ceas, sa faca un efort sustinut de comunicare, la cel mai inalt nivel si sa ia toate masurile ca acest proiect esential pentru viitorul sistemului de sanatate din Romania sa functioneze cu cat mai putine obstacole si disfunctionalitati”, mai scrie in comunicatul semnat de europarlamentarul Cristian Busoi.

 

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri:

Studiu: Vaccinarea anti-Covid este sigura pentru femeile gravide

OMS: E nevoie de cateva saptamani pentru a intelege virulenta noii variante

Ministerul Sanatatii suplimenteaza numarul locurilor de la Rezidentiat

Ministrul Sanatatii: Aceasta boala va deveni la un moment dat endemica

Varianta SARS-CoV-2 detectata in Africa de Sud starneste ingrijorare la nivel mondial