SNMF: Solicitam de urgenta asumarea nefunctionarii SIUI pus la dispozitie de CNAS

08/03/2023
SNMF: Solicitam de urgenta asumarea nefunctionarii SIUI pus la dispozitie de CNAS

SNMF: Solicitam de urgenta asumarea nefunctionarii SIUI pus la dispozitie de CNAS

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/snmf-solicitam-de-urgenta-asumarea-nefunctionarii-siui-pus-la-dispozitie-de-cnas/

Societatea Nationala de Medicina Familiei (SNMF) transmite ca este solidara cu pacientii si cu medicii practicieni in aceasta perioada dificila cauzata de disfunctionalitatile Sistemului Informatic Unic Integrat (SIUI).

SNMF reaminteste ca programul SIUI apartine in exclusivitate Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, ca de altfel si mentenanta acestuia.

“De o lunga perioada de timp, acest sistem informatic este nefunctional si blocheaza inadmisibil activitatea medicala din medicina primara si nu numai. Este practic blocat accesul pacientilor la servicii medicale printr-un serviciu informatic depasit din punct de vedere al scopului pentru care a fost creat. Mai mult, acest sistem informatic perimat pune in pericol activitatea medicala la nivel national.”, precizeaza SNMF, intr-un comunicat de presa.

Imposibilitatea interogarii categoriei de asigurat afecteaza in mod direct accesul pacientilor la servicii medicale in sistemul public de asigurari de sanatate in primul rand din cauza cresterii timpilor de asteptare. In mod asemanator, categoriile de asigurat eronate existente in sistem prejudiciaza pacientii de drepturile lor firesti ca asigurati ai sistemului public de sanatate.

“Aceste disfunctii majore in verificarea categoriei de asigurat si in eliberarea tuturor documentelor medicale din cadrul consultatiilor predispun medicii la erori ce le vor fi imputate ulterior chiar de catre CNAS desi responsabilitatea nefunctionarii SIUI nu le apartine. In acelasi sens, imposibilitatea de a valida serviciile efectuate si de a raporta activitatea lunii anterioare va afecta functionarea cabinetelor de medicina a familiei.

Solicitam de urgenta asumarea nefunctionarii sistemului informatic pus la dispozitie de CNAS, introducerea formularelor electronice in locul tipizatelor pe suport de hartie precum si prevederea ca toate formularele, inclusiv toate tipurile de retete, sa fie doar in format electronic fara sa mai fie necesara tiparirea lor in cabinete.”, mai transmit medicii de familie.

Etichete: SIUI, CNAS, nefunctionarea SIUI, SNMF, CNAS

autor

Autor: Adriana Pavel

1 Comentarii

  1. DR.LEOTESCU V. says:

    TOTAL DE ACORD

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: