SNMF solicita clarificarea informatiilor confuze privind acreditarea cabinetelor de medicina familiei

09/06/2020
SNMF solicita clarificarea informatiilor confuze privind acreditarea cabinetelor de medicina familiei

SNMF solicita clarificarea informatiilor confuze privind acreditarea cabinetelor de medicina familiei

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/snmf-solicita-clarificarea-informatiilor-confuze-privind-acreditarea-cabinetelor-de-medicina-familiei/

Societatea Nationala de Medicina Familiei/MG (SNMF) are ca deziderate imbunatatirea starii de sanatate a populatiei, cresterea calitatii serviciilor medicale acordate populatiei si, nu in ultimul rand, gestionarea eficienta a banului public si face demersuri concrete in acest sens, transmite societatea intr-o scrisoare deschisa adresata conducerii CNAS.

In conditiile in care exista precizari clare referitoare la procesul de acreditare a cabinetelor de medicina de familie si anume alin (5) din art. 7 din legea 185/2017 modificat prin art 1. din legea 329/2018 care precizeaza urmatoarele:

(5) Acreditarea este o conditie obligatorie pentru unitatile sanitare care presteaza sau nu servicii in relatie cu sistemul public de asigurari de sanatate, cu exceptia cabinetelor de medicina de familie, a cabinetelor medicale dentare si a cabinetelor medicale din ambulatoriul de specialitate organizate conform Ordonantei Guvernului nr. 124/1998 privind organizarea si functionarea cabinetelor medicale, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, si Legii societatilor nr. 31/1990, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si a laboratoarelor de analize medicale si de anatomie patologica. Prezenta lege nu se aplica unitatilor farmaceutice – farmacii si oficine de circuit deschis.

Potrivit scrisorii deschide, SNMF constata cu surprindere aparitia in spatiul public a unor informatii menite sa accentueze confuzia in randul furnizorilor de servicii medicale, asa cum sunt si mentiunile din Comunicatul “Dispozitii aplicabile in sistemul de sanatate pe perioada determinata, in contextul epidemiei SARS-CoV-2“, postat pe site-ul CNAS in data de 29 mai 2020:

Guvernul a aprobat o hotarare care prevede conditiile de acordare a serviciilor medicale incepand cu data de 15 mai, in contextul situatiei epidemiologice determinate de raspandirea coronavirusului SARS-CoV-2.

Pentru asigurarea calitatii in sistemul de sanatate, Hotararea de Guvern prevede obligatia furnizorilor de servicii medicale ca pana la data de 15 iunie 2020 sa faca dovada acreditarii /inscrierii in procesul de acreditare, prin transmiterea/depunerea documentelor doveditoare la casele de asigurari de sanatate cu care se afla in relatie contractuala.

Dat fiind faptul ca furnizorii cabinete de medicina de familie au fost exceptati de la obligativitatea acreditarii prin legea 329/2018, solicitam clarificari urgente care sa precizeze in mod explicit ca numai furnizorii de servicii medicale care aveau obligatia acreditarii conform prevederilor legii 185/2017 au obligatia ca pana la data de 15 iunie 2020 sa faca dovada acreditarii/inscrierii in procesul de acreditare conform Comunicatului CNAS din 29.05.2020.”, transmite conducerea SNMF.

Deoarece precizarile din Comunicatul CNAS creeaza, potrivit medicilor de familie, astfel de confuzii si pentru ca acestia spun ca s-au mai confruntat cu asemenea neclaritati si in trecut, ei solicita ca in viitor, comunicatele CNAS sa fie formulate clar, fara exprimari ambigue si avand mentionate prevederile legislative in vigoare pe care se bazeaza.

“Dorim, de asemenea, ca sistemul nostru de informare asupra problemelor existente sa devina o procedura standard de comunicare si colaborare intre CNAS si SNMF”, mai scrie in documentul semnat de presedintele Dina Mergeani.

Etichete: acreditare cabinete medicina familiei, acreditare cabinete, acreditare furnizori servicii medicale, snmf

 

autor

Autor: Adriana Pavel

1 Comentarii

  1. GABRIELA BARBU says:

    doresc sa cunosc lamurirl legate de acest proces de acreditare pt cabinetele medicilor de specialitate

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: