SNMF: Nu inlantuiti medicina familiei!

06/03/2015
SNMF: Nu inlantuiti medicina familiei!

SNMF: Nu inlantuiti medicina familiei!

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/snmf-nu-inlantuiti-medicina-familiei/

snmfSocietatea Nationala de Medicina Familiei solicita ferm Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, Ministerului Sanatatii si Guvernului Romaniei sa retraga proiectul de modificare a Contractului-cadru si sa organizeze in cel mai scurt timp o Dezbatere publica privind acest subiect.

Prin modificarile propuse, institutiile mentionate aduc atingeri grave independentei profesionale a medicilor de familie, starii de sanatate a populatiei Romaniei si faciliteaza fraudarea bugetului FNUASS. Proiectul are un multiplu impact negativ pentru ca:

–   elimina parghiile de control care asigura numarul optim de medici de familie independenti, necesar conform nevoilor populatiei si stabilit conform experientei internationale

–   permite dezvoltarea salbatica a lanturilor de cabinete medicale, pe acelasi model al distrugerii farmaciilor independente din Romania

–   va duce la disparitia medicului de familie independent si a relatiei speciale pe care acesta o are cu pacientii sai

–   faciliteaza parasirea cabinetelor din mediul rural si zone izolate (ale caror sporuri sunt corelate cu valorile de punct!)  si migrarea medicilor din aceste zone catre zonele urbane, cu consecinte imediate asupra sanatatii publice din Romania

 In ultimii ani au existat semne clare de concurenta neloiala, risipa banilor si transformarea medicinii intr-un supermarket de servicii medicale, intr-un sistem si asa sarac, prin incurajarea risipei si a abuzului prin alcatuirea de monopoluri care sa includa importatori, distribuitori de medicamente, cabinete medicale, farmacii, spitale. 

In  goana dupa clienti si avand unicul obiectiv de maximizare a profitului, dar blocate de legislatia in vigoare care inca limiteaza numarul contractelor disponibile medicilor de familie, s-a trecut la cumpararea cabinetelor scoase la vanzare, prin oferte exagerate greu de egalat de catre tinerii medici de familie.

Societatea Nationala de Medicina Familiei a adus la cunostinta CNAS cu fiecare ocazie aceste practici, inclusiv in prezenta presei in cadrul conferintelor medicale, insa nu a fost luata nici o masura. CNAS a ignorat cu buna stiinta activitatea lanturilor medicale si a refuzat sa tina cont de solicitarile SNMF si ale Colegiului Medicilor din Romania privind renuntarea la modificarile propuse in proiectul Contractului-cadru. 

SNMF a participat cu buna credinta la intalnirea de luni, 2 martie, de la sediul CNAS pentru a discuta proiectul de Contract-cadru si a solicita pentru a treia oara in ultimele luni eliminarea acestor modificari. Argumentele SNMF au fost inca o data ignorate de CNAS, care nu a prezentat nota de fundamentare si analiza de impact a modificarilor propuse, oferind ca justificare doar pretinsa imbunatatire a calitatii serviciilor medicale prin competitie si accesul tinerilor medici de familie in sistem.

Senatul SNMF a decis in cadrul sedintei extraordinare din 24 ianuarie 2015 neacceptarea proiectului mentionat si proteste de amploare ale medicilor de familie in situatia mentinerii lui. Nu incetam sa credem ca numai calea dialogului si intelegerea corecta a functionarii reale a sistemului sunt fundamentele unui contract acceptabil.

 

1 Comentarii

  1. Adina Bologan says:

    Sunt farmacist independent si inteleg perfect problema, dar lanturile de farmacii s-au dezvoltat cu ajutorul medicilor de familie si specialisti care au trimis pacientii la farmacii de lant si chiar elibereaza medicamente pe programe direct din cabinet.Acum sper ca ne intelegeti,dragi colegi de suferinta
    Farmacist Adina Bologan
    Presedinte Colegiul Farmacistilor Calarasi.

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: