SNMF a lansat Campania “Importanta nutritiei in primele 1000 de zile”

06/02/2014

SNMF a lansat Campania “Importanta nutritiei in primele 1000 de zile”

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/snmf-lansat-campania-importanta-nutritiei-primele-1000-de-zile/

alimentatia-in-primii-aniCampania “Importanta nutritiei in primele 1000 de zile”, lansata astazi, 6 februarie 2014 la Palatul Parlamentului, este un demers de informare publica asupra importantei nutritiei de la faza de conceptie pana la varsta de 2 ani. La dezbaterea care a marcat inceputul campaniei au participat reprezentanti ai Societatii Nationale de Medicina Familiei (SNMF), Societatii Romane de Pediatrie, Comisiei pentru Sanatate si Familie, Institutului Ocrotirii Mamei si Copilului (IOMC), precum si ai organizatiilor nonguvernamentale sau asociatiilor de pacienti.

Dr. Rodica Tanasescu: “Acum 20 de ani nu intalneam tineri cu risc de infarct”

Dr. Rodica Tanasescu, presedinte SNMF, a insistat asupra importantei alimentatiei sanatoase in primii 2 ani ai copilului pentru preventia celor mai importante boli cronice.

“Trebuie insistat pe alaptarea naturala, pe obiceiurile alimentare sanatoase”, a subliniat dr. Rodica Tanasescu.

Adrian Pana, secretar de stat in ministerul Sanatatii, a precizat ca preventia trebuie facuta inainte de conceperea copilului, prin informarea si educarea parintilor.

“Este esential sa pornim cu mult inainte si sa vedem ce putem face pentru persoana care decide sa faca un copil, pentru ca e determinant pentru primele 1000 de zile ale copilului”, a precizat Adrian Pana.

Secretarul de stat a explicat ca una dintre masurile de preventie ar fi ca viitoarele mamici sa fie impartite pe baza riscurilor medicale si sociale.

Prof.dr. Dumitru Matei – “Bolile cronice evolueaza mult timp silentios”

Prof. dr. Dumitru Matei, IOMC, a explicat ca peste 50% dintre adulti sufera de obezitate ca o consecinta a unei alimentatiei nesanatoase inca din primele luni ale vietii. Mai mult, a atras atentia ca tot mai multi copii sub zece ani se confrunta cu probleme de greutate, cauze ale alimentatiei hipercalorice. Mai mult, jumatate dintre romani nu fac activitate fizica.

Prof.dr. Marina Burlea – “Primii doi ani de viata prefigureaza riscul de a dezvolta obezitate”

O alimentatie incorecta in primii doi ani de viata are efecte in dezvoltarea morfologica a creierului, in disfunctii cognitive sau in alte afectiuni asociate.

“Sanatatea individului pe termen lung e programata de primele 6 luni cand alimentatia e absolut naturala”, a precizat prof. dr. Adrian Georgescu, IOMC.

Este nevoie astfel de o educatie continua in scoli, in familie, in mass-media.

Carta “Importanta nutritiei in primele 1000 de zile” a fost semnata

Inceputul campaniei de nutritie a fost marcata si prin semnarea de catre principalii factori de decizie la nivel national a documentului oficial Carta “Importanta nutritiei in primele 1000 de zile”.

In acelasi timp, s-a mentionat lansarea unui Ghid de nutritie care sa fie distribuit prin medicii de familie viitoarelor mamici sau parintilor pentru a informa si sprijini alimentatia sanatoasa si corecta in Romania.

Inregistrarea video integrala a dezbaterii care a marcat lansarea Campaniei “Importanta nutritiei in primele 1000 de zile”

Autor: Anamaria Blanaru

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri:

Spitalul Militar face angajari fara concurs pentru 53 de posturi

Ministrul Sanatatii spune ca personalul medical este epuizat, dar nu va renunta: Noi putem reusi doar impreuna

Spitalul pentru Copii “Grigore Alexandrescu” din Capitala angajeaza personal medical fara concurs

Record de cazuri noi de Covid-19, in Romania | Peste 4.800 in 24 de ore

Sondaj international: Ar fi oamenii dispusi sa se vaccineze impotriva Covid-19?