SNMF: Inrobirea medicilor de familie cu contracte obligatorii si pedepse nu va salva nici sistemul si nici vieti omenesti

26/10/2020
SNMF: Inrobirea medicilor de familie cu contracte obligatorii si pedepse nu va salva nici sistemul si nici vieti omenesti

SNMF: Inrobirea medicilor de familie cu contracte obligatorii si pedepse nu va salva nici sistemul si nici vieti omenesti

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/snmf-inrobirea-medicilor-de-familie-cu-contracte-obligatorii-si-pedepse-nu-va-salva-nici-sistemul-si-nici-vieti-omenesti/

Societatea Nationala de Medicina Familiei/Medicina Generala (SNMF) constata cu indignare ca exista o noua ‘traditie’, cel putin imorala daca nu si ilegala, cea a emiterii de acte normative care privesc sistemul medical (medici si pacienti) fara consultare cu practicienii sau cu reprezentantii pacientilor.

Potrivit unui comunicat al SNMF, in acest context se incadreaza si recenta OUG 180 /2020 care prevede ca bolnavii de COVID-19 asimptomatici sau cu forme usoare de boala raman la domiciliu fara o evaluare initiala prin investigatii de laborator sau imagistice.

“Actul normativ utilizeaza notiuni punitive si imperative ca “penalizare” sau “obligatie” – ilegala, de altfel – si nu stipuleaza nimic care sa clarifice proceduri de testare si de ingrijire, de atitudine in fata pacientului asimptomatic cu comorbiditati semnificative sau a pacientului care refuza testarea. Singurii vinovati pentru tot ce s-ar putea petrece vor fi medicul si eventual pacientul.”, transmite SNMF.

Potrivit sursei citate, medicii de familie spun ca “acest act normativ, aproape fara continut, reprezinta dovada lipsei de consideratie fata de un sfert dintre medicii din Romania si pacientii lor.”.

“Ignorati voit de autoritati in ultima jumatate de an, medicii de familie sunt redescoperiti doar pentru a fi impovarati cu noi responsabilitati birocratice si pedepse atunci cind sistemul nu mai face fata. Inrobirea medicilor de familie cu contracte obligatorii si pedepse nu va salva nici sistemul si nici vieti omenesti. Ba dimpotriva!”, mai transmite SNMF in comunicatul mentionat.

De altfel, medicii de familie asigura populatia ca, la fel ca toti ceilalti profesionisti din sanatate, vor fi in continuare alaturi de pacientii si ii vor ingriji cu toate resursele si capacitatile.

“Vom utiliza consultatia la distanta si vom ingriji astfel pacientii cu COVID-19 fara a pune in pericol pe ceilalti pacienti neinfectati cu SARS CoV-2 si care in continuare au nevoie de ajutorul nostru, mai ales in contextul actual al reducerii semnificative a accesului la alte servicii medicale. Pentru ca da, atat cei infectati si contactii lor, cat si contactii contactilor sau cei care au auzit de SARS-CoV-2 doar la televizor au nevoie de noi! Vom gasi solutii pe care decidentii inca nu le-au identificat pentru ca, in relatie directa cu pacientii si cu boala, cunoastem realitatile sistemului mult mai bine decat le cunosc politicienii si functionarii din birouri, si vom continua sa ne indeplinim menirea, protejarea pacientului si a comunitatii. Asa am facut si atunci cand s-a hotarat, impotriva tuturor semnalelor noastre si a evidentelor nonsensuri, reintroducerea cardului de sanatate! Avem nevoie de resurse suplimentare, dar avem nevoie, mai ales, de respect si de colaborare din partea autoritatilor! ”, se mai precizeaza in comunicatul Societatii Nationale de Medicina Familie.

Etichete: snmf, pacienti simptomatici covid monitorizati de medicii de familie, pacienti asimptomatici, monitorizare pacienti covid

autor

Autor: Adriana Pavel

1 Comentarii

  1. Moraru says:

    Adevarat, corect! Nici un instructaj de protectie personala sau a colaboratorilor, nici o informare despre sursa autorizată pt achizitionare echipament si dezinfectante . Formulare de monitorizare inca nu au fost concepute! Oare ce pedepse si pt care fapte vom fi sanctionati?

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: