SNMF face precizari despre birocratia si noua legislatie legata de procedura de eliberare a concediilor medicale

08/04/2020
SNMF face precizari despre birocratia si noua legislatie legata de procedura de eliberare a concediilor medicale

SNMF face precizari despre birocratia si noua legislatie legata de procedura de eliberare a concediilor medicale

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/snmf-face-precizari-despre-birocratia-si-noua-legislatie-legata-de-procedura-de-eliberare-a-concediilor-medicale/

Intr-o scrisoare deschisa adresata decidentilor, Societatea Nationala de Medicina Familiei (SNMF) precizeaza ca a identificat doua aspecte practice care aduc prejudicii importante masurilor de distantare sociala, neaparat necesare in conditiile epidemiei de COVID-19.

1. metodologia birocratica prin care un pacient poate beneficia de bilet de trimitere pentru investigatii paraclinice, internare sau consult la medici de alte specialitati.

2
. noua legislatie legata de procedura de eliberare a concediilor medicale pentru persoanele care s-au aflat in izolare la domiciliu (OMS 414, 497 si 502), legislatie incompleta si insuficient de clara.

Pentru rezolvarea acestor doua situatii care afecteaza sanatatea cadrelor medicale si a pacientilor medicii de familie solicita:

1. Implementarea sistemului de eliberare strict in format digital a biletelor de trimitere de toate tipurile si a certificatelor medicale intr-un mod similar cu cel de eliberare online a retetelor medicale, cu atat mai mult cu cat medicii de familie si CNAS  au avut discutii in anii anteriori si a fost schitata o metodologie in acest sens la nivelul CNAS.

Astfel, se propune extinderea ulterioara a acestui model si pentru eliberarea retetelor pentru medicamentele cu regim special.

2. Precizari clare cu privire la metodologia de eliberare de concedii medicale pentru carantina pentru toate persoanele beneficiare (persoanele carora li s-a aplicat masura de izolare la domiciliu sau cele din carantina institutionalizata), cu mentionarea explicita a documentelor necesare medicului de familie pentru a elibera aceste concedii (in special la persoanele din izolare): cine si ce document elibereaza/completeaza si unde il transmite, indiferent de data instituirii masurii.

“In acest moment, este neclar daca pentru eliberarea concediilor medicale pentru carantina persoanelor izolate la domiciliu, medicul de familie are nevoie de declaratia pe proprie raspundere a pacientului si daca are nevoie de documentul de la DSP care atesta perioada in care pacientului i s-a aplicat masura de izolare la domiciliu. Aceasta neintelegere a generat abordari diferite ale DSP-urilor din tara si creeaza prejudicii pacientilor”, se precizeaza in documentul semnat de presedintele SNMF, Dr. Dina Mergeani.

Potrivit sursei citate, odata clarificata aceasta metodologie, este necesara introducerea ei in OMS 502, precum si in contractul de eliberare de concedii medicale al cabinetelor de medicina de familie, printr-un act aditional.

“Solicitam, de asemenea, clarificarea statutului persoanelor care s-au autoizolat la domiciliu conform prevederilor art. 1 alin. (3) lit. d) din OMS 414 si introducerea acestei categorii in anexa 2 a OMS 414”, mai precizeaza conducerea SNMF.

Etichete: snmf, birocratie legislatie, eliberare concedii medicale, concedii medicale carantina, concedii medicale izolare, medici de familie

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: