SNMF: Comunicat despre situatia discutiilor privind proiectul de Coca

20/03/2015

SNMF: Comunicat despre situatia discutiilor privind proiectul de Coca

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/snmf-comunicat-despre-situatia-discutiilor-privind-proiectul-de-coca/

snmfSocietatea Nationala de Medicina Familiei multumeste Ministrului Sanatatii si deputatilor din Comisia de Sanatate a Camerei Deputatilor pentru sprijinul acordat in deblocarea situatiei privitoare la modificarea Contractului-cadru.

Acest sprijin a dus la acordul verbal al CNAS in cursul intalnirii din 17 martie a.c. de a renunta la propunerile de modificare, respectiv punctele 80, 85-89 si 92 din proiectul de HG afisat pe siteul CNAS in data de 26 februarie 2015.

Fara sprijinul mentionat, pastrarea modificarilor propuse de CNAS ar fi facut posibila destructurarea retelei nationale actuale de asistenta medicala primara ce ar fi adus atingeri grave starii de sanatate a cetatenilor Romaniei, in special a pacientilor din mediul rural.

Reteaua nationala a cabinetelor de medicina familiei, desi grav subfinantata asa cum au observat toate rapoartele nationale si internationale si chiar oficialitatile romane, functioneaza si asigura serviciile medicale de care au nevoie toti cetatenii Romaniei, pe tot cuprinsul tarii. Reglementarile in vigoare, pe care CNAS a dorit sa le schimbe in acest an, sunt cele care asigura de 16 ani repartitia geografica echilibrata, accesul echitabil la medicii de familie ai pacientilor si utilizarea corecta a fondurilor destinate asistentei medicale primare, atat in mediul rural cat si in cel urban.

De asemenea, propunerile nu ar fi venit in sprijinul medicilor tineri, cum au aratat si interventiile din dezbaterea publica de luni de la Ministerul Sanatatii dar si argumentele aduse in documentatia inregistrata de Colegiul Medicilor din Romania, Societatea Nationala de Medicina Familiei si Federatia Nationala a Patronatelor Medicilor de Familie.

SNMF apreciaza conduita Casei Nationale de Asigurari de Sanatate din cursul zilei de marti, 17 martie a.c. in ceea ce priveste discutiile fructuoase in care ratiunea, argumentele si dialogul au triumfat in beneficiul pacientilor. Decizia luata la finalul discutiilor este  de pastrare a reglementarilor referitoare la numarul minim de asigurati inscrisi necesari pentru intrarea in contract cu casa de asigurari, pastrarea modului de calcul al numarului necesar de medici de familie raportat la populatia dintr-un areal si a comisiilor mixte care analizeaza situatiile particulare, in forma actuala. De asemenea s-a decis pastrarea procentului de plata 50% per capita – 50% per servicii.

Modificari ale Contractului-cadru sunt necesare periodic insa acestea trebuie facute in urma dialogului cu toti furnizorii, cu profesionistii din sistem care asigura implementarea acestora. Modificarile trebuie sustinute in baza argumentelor stiintifice, experientei internationale, a datelor statistice si a unor studii de impact asupra starii de sanatate 

Discutiile din perioada urmatoare, pana la semnarea actului aditional la contractul de furnizare servicii medicale, vor urma sirul firesc si in conformitate cu prevederile Legii 95/2006 al consultarilor. Raman in discutie alte detalii tehnice si de finete ale Contractului-cadru si, ulterior, ale normelor metodologice de aplicare a acestuia. SNMF spera sa se bucure si in continuare de acelasi climat sanatos al discutiilor la CNAS, ca cel din 17 martie.

SNMF are incredere ca si varianta scrisa care va fi trimisa de CNAS pe masa Ministerului Sanatatii si a Primului Ministru va fi cea agreata, pentru ca deciziile finale ale CNAS trebuie sa asigure o judicioasa si corecta cheltuire a fondului asigurarilor de sanatate, in folosul pacientilor, a celor peste 1 milion de cetateni varstnici si bolnavi din cele peste 400 de localitati din Romania, care la aceasta ora nu au medici de familie.

Biroul de presa SNMF

 

 

3 Comentarii

  1. CALATEAN says:

    Numai sa fie, nu vorbe goale.FELICITARI!

  2. mironmaria says:

    Sper asa sa fie!Multumesc celor care au contribuit!Succes in continuare!

  3. GEORGETA DUMITRACHE says:

    Felicitari!

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: