SNMF: CNAS dezinformeaza

15/05/2015

SNMF: CNAS dezinformeaza

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/snmf-cnas-dezinformeaza/

snmfSocietatea Nationala de Medicina Familiei (SNMF) si Federatia Nationala a Patronatelor Medicilor de Familie (FNPMF) confirma faptul ca medicii de familie au inteles de la bun inceput importanta cardului de sanatate, ca instrument de a evidentia consumurile reale din sistem. De aceea, nu s-au opus folosirii lui niciodata.

Pozitia noastra in ceea ce priveste distribuirea cardurilor de sanatate este nemodificata de mai bine de 3 ani:  medicii de familie nu au dorit si nu doresc sa se implice in aceasta activitate.

De asemenea nu dorim sa mai acceptam alte sarcini administrative trasate de catre decidenti in detrimentul actului medical de calitate pe care ar trebui sa il acordam pacientilor nostri. Suntem convinsi ca decidentii inteleg acest lucru si din respect pentru pacienti, dar si pentru corpul medical, vor incepe sa ia deciziile corecte.

De altfel, data fiind pozitia ferma a medicilor de familie pe acest subiect, modalitatea de distribuire a cardurilor a fost modificata anul trecut si anul acesta  astfel incat aceasta activitate a devenit optionala pentru medici si a fost platita Postei Romane. Cu siguranta, printr-o mai buna organizare a caselor de asigurari, pana la sfarsitul acestei luni, vor ajunge la destinatari si cele doar 3% carduri care inca nu sunt distribuite, conform datelor oferite de CNAS. 

In contextul pretinsului parteneriat intre CNAS si furnizori, este regretabila dezinformarea pe care CNAS o practica in mod curent, pentru a masca modul dezastruos in care implementeaza proiectul national privind cardul de sanatate.

Actiunile de intimidare, manipulare si dezinformare repetate generate de autoritati de la data de 1 mai sunt menite sa distraga atentia de la disfunctiile majore de functionare a noului proiect.

Nu intelegem de ce incercarile medicilor de familie de a oferi feedback in mod constructiv pentru ca proiectul cardului de asigurat sa functioneze optim, fara afecta pacientii si calitatea serviciilor medicale acordate, sunt catalogate drept opozitie, sabotaj si incercari de blocare a proiectului. Proiectul este necesar, nu poate fi oprit, dar detaliile fine ale implementarii trebuie executate corect.

Precizam inca o data ca, in ciuda declaratiilor din presa si ale indicatiilor transmise caselor judetene de CNAS, in continuare NU exista suport legal pentru decontarea serviciilor acordate fara card (cu exceptia adeverintelor eliberate pentru refuzul cardului din motive religioase).

De asemenea, amenintarile privind sanctiunile trebuie sustinute de suportul legal pentru acestea. Solicitam baza legala (legea, articolul, numarul monitorului oficial in care a fost publicata) pentru cele de mai sus.

Ii asiguram pe pacienti de supremul nostru respect, pe decidenti de intreaga noastra buna credinta si pe reprezentatii presei de disponibilitatea noastra spre comunicare.  

 

  Presedinte FNPMF                                                          Vicepresedinte SNMF

Dr. Doina Ileana MIHAILA                                           Dr.Sandra Adalgiza ALEXIU

 

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: