SNMF a reusit modificarea Protocolului de prescriere in Hepatita Cronica Virala si ciroza hepatica cu VHB

27/01/2020

SNMF a reusit modificarea Protocolului de prescriere in Hepatita Cronica Virala si ciroza hepatica cu VHB

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/snmf-a-reusit-modificarea-protocolului-de-prescriere-in-hepatita-cronica-virala-si-ciroza-hepatica-cu-vhb/

Medicii de familie din Romania au repurtat un succes important in lupta cu birocratia si reglementarile incalcite ale sistemului medical din tara noastra.

Medicii de familie din Romania au castigat o batalie in lupta pentru accesul pacientilor la tratamente moderne.

Astfel, incepand din aceasta luna, pacientii cu hepatite cronice pot fi tratati cu medicamentele necesare, in baza retetelor compensate eliberate de la cabinetul medicilor de familie, fara ca acesti medici sa fie sanctionati profesional ca pana acum.

Potrivit unui comunicat de presa, Societatea Nationala de Medicina Familiei / Medicina Generala (SNMF), dupa demersuri multiple si perseverente in relatia cu Ministerul Sanatatii, a reusit modificarea “Protocolului de prescriere in Hepatita cronica virala si Ciroza hepatica cu VHB“.

In noua varianta a acestui protocol se prevede:

“Medici prescriptori
Initierea terapiei poate fi facuta doar de medicii din specialitatea gastroenterologie, boli infectioase, nefrologie (doar pentru pacientii cu afectare renala consecutiva infectiei cu virusuri hepatitice), gastroenterologie pediatrica si pediatrie cu supraspecializare/ competenta/ atestat in gastroenterologie pediatrica.

In cazul tratamentului cu analogi nucleotidici/nucleozidici in baza scrisorii medicale emisa de medicul de specialitate, medicul de familie poate continua prescrierea, in dozele si pe durata prevazuta in scrisoarea medicala.”

Noul protocol face parte din Lista protocoalelor terapeutice aprobate prin ordinul MS/CNAS nr 1301/500/2008 cu modificarile si completarile ulterioare (paginile 1018 – 1052) ‐ actualizata si publicata in M. O. nr 12 bis / 9 ianuarie 2020 (http://www.cnas.ro/media/pageFiles/Protocoale%20%20terapeutice%20ian.%202020.pdf).

Continut educational:

Modificarile din protocol reusesc sa repare o nedreptate atat fata de dreptul pacientului la un tratament esential pentru boala lui cat si fata de prestigiul profesional al medicilor de familie. Pentru SNMF, organizatia profesionala reprezentativa a medicilor de familie, modificarea protocolului este un succes care ne motiveaza in lupta pentru binele pacientului si pentru recunoasterea profesionala la adevarata valoare a medicilor de familie. Multumim Ministerului Sanatatii pentru deschiderea aratata prin aceasta modificare fata de problemele medicilor de familie“, a declarat Dr. Dina Mergeani, presedintele SNMF, potrivit comunicatului de presa. 

Etichete: protocol de prescriere in Hepatita Cronica Virala, protocoale medici de familie, ciroza hepatica cu VHB, medici prescriptori tratament hepatita, interferon free

Autor: Adriana Pavel

3 Comentarii

  1. Violeta Enciu says:

    Poate ca era la fel de important sa aiba acces la tratament si cei care nu au inca ciroza hepatica.multi dintre purtatori sunt tineri.

  2. DanS says:

    Profesional vorbind, curricula m-a obligat la stagiu de rezidențiat pe secție de Diabet- boli de nutriție, dar nu am voie să prescriu ADO. Exemplele pot continua, dar ar sublinia “valoarea” unui MF in fața celor care redactează și acceptă protocoale terapeutice.

  3. Mariana Fluerasu says:

    SI TRATAMENTELE NATURISTE??

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: