SMMR: Rugam oferirea de dovezi ferme ca veniturile medicilor rezidenti nu vor scadea de la 1 ianuarie 2018

13/10/2017

SMMR: Rugam oferirea de dovezi ferme ca veniturile medicilor rezidenti nu vor scadea de la 1 ianuarie 2018

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/smmr-rugam-oferirea-de-dovezi-ferme-ca-veniturile-medicilor-rezidenti-nu-vor-scadea-de-la-1-ianuarie-2018/

Societatea Multidisciplinara a Medicilor Rezidenti (SMMR), in colaborare cu Federatia Asociatiilor Studentilor in Medicina din Romania (FASMR), isi exprima ingrijorarea in ceea ce priveste legea nr 153/2017.

In saptamana 9-13 octombrie 2017, spitalele angajatoare ale medicilor rezidenti, care au printre atributii si plata acestora, i-au informat despre faptul ca, incepand cu 1 ianuarie 2018, acestora nu li se vor mai acorda bonuri de masa si bursa.

Acest lucru ar duce la o scadere a veniturilor medicilor rezidenti cu 970 RON, ceea ce impreuna cu potentiala trecere a contributiilor de la angajator la angajat, duce la o scadere totala a veniturilor de aproximativ 1200-1300 RON – ȋn jur de 50%-60% din veniturile totale ale medicilor rezidenti.

Conform legii 153/2017 , capitolul IV, Art. 38 , punctul b) “salariile de baza ale personalului care ocupa functiile de medici si de asistenti medicali din unitatile sanitare publice, prevazute in anexa nr. II cap. I, se majoreaza la nivelul salariului de baza stabilit potrivit prezentei legi pentru anul 2022”.

Cu toate acestea, situatia veniturilor medicilor rezidenti in perioada 1 ianuarie – 28 februarie 2018 este cea antementionata.

“Solicitam Ministerului Sanatatii un punct de vedere in aceasta privinta. Rugam oferirea de dovezi ferme ca veniturile medicilor rezidenti nu vor scadea de la 1 ianuarie 2018 si ca va exista o solutie pentru a acoperi integral aceasta eliminare a bonurilor si a bursei. De asemenea, solicitam o confirmare publica a cresterii salariale promise personalului medical, parte a grilei de salarizare ce va intra in vigoare de la 1 martie 2018. In caz contrar, exista posibilitatea de a ne afla in situatia ȋn care vor avea loc nu numai proteste, ci si greve, din partea unei comunitati a medicilor rezidenti care deja lucreaza in conditii dificile, de dragul pacientilor, a vocatiei si a mentorilor,  scrie conform unui comunicat.

Actuala pozitie este sustinuta de medicii rezidenti si studentii medicinisti din Romania, reprezentand viitorul sistemului medical.

“Ne dorim sa beneficiem de conditii echitabile financiare si de lucru, astfel incat sa putem profesa in Romania, spre beneficiul cetatenilor. Facem un apel catre asociatii si federatii cu interese comune spre a se alatura acestui demers si a incuraja factorii decidenti spre adoptarea de masuri concrete pentru sustinerea personalului medical. Asiguram Guvernul Romaniei de toata colaborarea noastra in ceea ce priveste solutionarea acestei crize”, se mai precizeaza in comunicatul medicilor rezidenti.

 

Autor: FormareMedicala.ro

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: