Situatie disperata pentru bolnavii de cancer din Constanta

15/01/2016

Situatie disperata pentru bolnavii de cancer din Constanta

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/situatie-disperata-pentru-bolnavii-de-cancer-din-constanta/

cancer-de-san-mamografii-femeie-in-varstaSituatie disperata pentru bolnavii de cancer din Constanta. Acestia se tem ca vor muri in chinuri dupa ce singurul aparat de radioterapie din judet va fi scos din uz.

In cumplita situatie se afla nu mai putin de 800 de bolnavi care depind de acest aparat. Peste circa doua luni si jumatate va fi scos din uz din motive tehnice.
Astfel, pacientii care nu-si permit sa plateasca radiotarepia intr-o clinica privata, ori in alt oras, se vad practic condamnati. Nici medicii nu au solutii pentru ei la acest moment.

“Vor deceda în chinuri, iar ceilalţi pacienţi care ar beneficia de o terapie curativă, cu viză în supravieţuire, vor deceda mai devreme”, spune Cora Gache, şef secţie Laborator de Radioterapie Spitalul Judeţean Constanţa, conform Digi24.

Am făcut solicitări la Minsterul Sănătăţii care este cel care coordonează politica în România. Nu avem un răspuns pozitiv deocamdată şi încercăm să găsim tot felul de alte alternative”, spune Dănuţ Căpăţână, manager Spitalul Judeţean Constanţa.

Aparatul de radioterapie in cauza foloseşte cobalt, care iese din termenul de utilizare la începutul lui aprilie. Astfel de aparate nu se mai folosesc în Uniunea Europeană de ani buni.

Dar, conform sau nu, pentru bolnavii de cancer din aceasta parte a tarii, era singura sansa de tratament.

Din aprilie, oamenii trebuie să meargă la alte spitale de stat sau să plătească la cele private.

Intr-o clinica privata, radioterapia pentru un pacient poate ajuge si la 6 mii de lei. Cei mai multi suferinzi nu isi permit aceasta cheltuiala.

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: