Senatul a avizat favorabil adeverinta electronica verde de vaccinare

12/05/2021

Senatul a avizat favorabil adeverinta electronica verde de vaccinare

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/senatul-a-avizat-favorabil-adeverinta-electronica-verde-de-vaccinare/

Comisia juridica a Senatului a avizat favorabil doua propuneri de Regulament al Parlamentului European privind un cadru pentru eliberarea, verificarea si acceptarea adeverintelor electronice verzi – documente interoperabile de vaccinare, de testare si de vindecare, in vederea facilitarii liberei circulatii in timpul pandemiei de COVID-19, relateaza Agerpres.

Cele doua Regulamente ii vizeaza pe cetatenii statelor membre UE si resortisantii tarilor terte a caror sedere sau resedinta pe teritoriul unui stat membru este legala in timpul pandemiei.

“Prin cele doua propuneri de Regulamente se instituie cadrul legal european unitar pentru a avea functionala o adeverinta electronica verde, pentru a nu lasa posibilitatea statelor membre al Uniunii sa legifereze in mod separat si neunitar, conditii care ar afecta exercitiul unei libertati fundamentale prevazute in Tratatul Uniunii – libera circulatie”, a afirmat presedintele Comisiei juridice, Iulia Scantei, conform sursei citate.

Potrivit presedintelui Comisiei juridice a Senatului, adeverinta electronica verde “nu este un document care sa conduca la instituirea unei baze de date europene de evidentiere a celor care s-au vaccinat”.

“Documentul nu se rezuma exclusiv la o adeverinta de vaccinare. Are trei componente: titularul s-a vaccinat si cu ce tip si numarul de doze, certifica pentru titular ca s-a testat in vederea unei calatorii pe teritoriul unui stat membru (…) si adeverinta de vindecare pentru cei care s-au vindecat in urma bolii. (…) Niciunul dintre regulamente nu stabileste niciun drept la vaccinare (…) Colegii de la Comisia de afaceri europene au precizat ca principiul subsidiaritatii si proportionalitatii sunt respectate, deci nu ar fi o consecinta negativa si o afectare a dreptului la viata privata si protectia datelor cu caracter personal. Singurele informatii care vor fi publice si comunicate sunt cele de pe continutul adeverintei. In spate nu se va crea o baza de date care sa genereze un schimb de informatii cu privire la informatii de natura medicala sau care priveste sanatatea cetatenilor in cauza”, a mai adaugat Scantei.

Ambele Regulamente vor fi suspendate la finalul pandemiei COVID 19 si se vor aplica din nou in cazul unei alte pandemii.

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: