Seful OMS a precizat ca donarea de vaccinuri catre tarile sarace trebuie sa se faca in cateva zile, nu luni

18/05/2021

Seful OMS a precizat ca donarea de vaccinuri catre tarile sarace trebuie sa se faca in cateva zile, nu luni

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/seful-oms-a-precizat-ca-donarea-de-vaccinuri-catre-tarile-sarace-trebuie-sa-se-faca-in-cateva-zile-nu-luni/

Directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a criticat companiile farmaceutice care au dezvoltat vaccinuri anti-COVID-19 pentru lentoarea livrarlor catre tarile in curs de dezvoltare si a facut apel companiilor si tarilor bogate sa se solidarizeze pentru a dona vaccinuri. El a subliniat ca acest lucru trebuie facut “in cateva zile, nu luni, relateaza EFE si Agerpres.

Programul COVAX, creat de OMS pentru a dona vaccinuri anti-COVID-19 tarilor in curs de dezvoltare, a livrat 65 de milioane de doze unui numar de 140 de tari, dar in ritmul actual pana la sfarsitul lunii iunie vor fi livrate mult mai putine, decat cele 190 de milioane planuite initial, a avertizat directorul OMS.

“Vrem ca producatorii de vaccinuri sa se alature eforturilor realizate de AstraZeneca” de la care provin deocamdata majoritatea dozelor distribuite prin COVAX, a precizat oficialul, care a insistat ca aceasta campanie de solidaritate “depinde de vointa guvernelor si a companiilor”.

Potrivit surselor citate, liderul OMS a subliniat, in acest sens, ca Pfizer s-a angajat sa doneze 40 de milioane de doze programului COVAX, “insa marea parte a acestora va ajunge in a doua jumatate a anului 2021 si avem nevoie acum de doze”.

Lucru similar se intampla si cu acordurile dintre OMS si Johnson & Johnson, in timp ce Moderna “a semnat un acord pentru a dona 500 de milioane de doze, dar majoritatea sunt promise pentru 2022”, in conditiile in care “avem nevoie urgent de sute de milioane de doze in 2021, intr-un moment delicat al pandemiei”, a mai subliniat seful OMS.

El a insistat ca, in pofida unei scaderi a cazurilor de COVID-19 la nivel global, pandemia este departe de a se fi incheiat.

“Exista un decalaj urias intre tarile cu rate inalte de vaccinare, unde mentalitatea care primeaza este ca pandemia s-a incheiat si tari care se confrunta cu rate uriase de infectare”, a mai explicat Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Etichete: vaccinuri anti-covid, donare vaccinuri anti-covid, covax, oms

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: